Afbeelding

Schrijfgroep

Pixabay

Schrijvers en literair professional gevraagd voor CELA-project

CELA (Connecting Emerging Literary Artists) is een vierjarig talentontwikkelingsproject dat de kans geeft aan 30 schrijvers, 80 vertalers en 6 literair professionals uit tien Europese landen om een internationaal netwerk op te bouwen en te werken aan ontwikkeling van professionele literaire vaardigheden. Literair productiehuis De Nieuwe Oost Wintertuin selecteert hiervoor één literair professional voor de Nederlandse vertegenwoordiging en drie schrijvers voor de Nederlandse delegatie. 

Het CELA-project begint in januari 2020 en eindigt in augustus 2023. CELA wordt medegefinancierd door Creative Europe. Er zijn dus geen kosten verbonden aan de deelname.

Het project voor schrijvers

Voor de Nederlandse delegatie schrijvers loopt het project als volgt: de eerste helft bezoek je plenaire bijeenkomsten en ga je op residentie gedurende twee weken. Je volgt dan een specialisatiecursus bij een van je partners. Je levert een sampletekst en schrijft een nieuwe tekst die in alle CELA-talen worden vertaald. Je werkt hierbij samen met verschillende vertalers, literair professionals en een redacteur. 

De tweede helft van het project zal gericht worden op presentatie en representatie. Je bezoekt hierbij een literair festival in een van de CELA-landen om hier op te treden. Ook wordt je werk gepresenteerd aan internationale programmeurs, uitgevers en redacteuren op boekenbeurzen en netwerkevents. 

Het project voor de literair professional

De Nederlandse literaire professional volgt gedurende de eerste helft een job shadow-traject van twee weken bij een van de partners. Ook volg je een 10-daagse specialisatiecursus. Bovendien ondersteun je de Nederlandse projectmanager en communicatiemanager bij de uitvoering van het project. 

De tweede helft van het project zal je als literair professional een podiumpresentatie organiseren en je ondersteunt de opzet en uitvoer van de communicatiecampagne via online tijdschriften. Tot slot denk je mee over de presentatie van CELA op de literaire markt, op boekenbeurzen en netwerkevents.

Lijst van CELA-landen

Nederland: Wintertuin

België: DeBuren en Passa Porta

Italië: Scuola Holden

Polen: Krakow Festival Office

Portugal: Gemeente Óbidos

Roemenië: AER

Servië: KROKODIL

Slovenië: GOGA

Spanje: Escuela de Escritores

Tsjechië: Czech Literary Centre

Inschrijven

Ben je geïnteresseerd en wil je je graag inschrijven? Stuur dan uiterlijk 6 oktober een e-mail met als titel ‘Oproep professional CELA’ naar manouk@wintertuin.nl.

Meer informatie over het CELA-project kun je vinden op cela-europe.com

Foto: Pixabay