Afbeelding
Judit Peter (via Pexels)
Judit Peter (via Pexels)
Waar je vroeger toch echt op pen en papier was aangewezen, zijn er nu tal van apps en programma’s om jouw verhaal te schrijven. Welke keuze is nu de beste? Kun je beter schrijven met pen en papier of is digitaal toch beter? In dit artikel komen de voor- en nadelen van schrijven op papier en digitaal aan bod.
Deze optie is vooral handig als je langzamer wil schrijven. Hierin schuilt ook gelijk het grootste voordeel van schrijven op papier. Onderzoek heeft aangetoond dat deze manier van schrijven andere delen van de hersenen stimuleren. Dit in combinatie met het feit dat op papier schrijven langzamer gaat dan digitaal schrijven. Je hebt meer tijd om na te denken over wat je wil vertellen en geeft bovendien meer ruimte aan creativiteit. Het helpt je ook met het onthouden, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld aan de volgende alinea wil beginnen. Daarbij biedt de extra ruimte ook gelegenheid om je gedachten te structureren en helpt op zijn beurt weer om onder andere te ontspannen. Ook als je niet per se een boek wil schrijven, kan schrijven met een pen voordelen hebben. Denk aan het verfijnen van je fijne motoriek en de hand-oog coördinatie.
Echter zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Zo kan schrijven met de hand slordig verlopen. Het bijvoorbeeld lastig om woorden of zinnen te corrigeren, omdat je dan dingen moet doorhalen of kruisjes moet zetten. Daar wordt een met de handgeschreven tekst niet bepaald mooier van. Doordat met de hand schrijven traag verloopt, kan er vermoeidheid optreden. Dat kan zich uitten met een gevoel dat het nog heel lang duurt voordat je eindelijk het eindresultaat van je werk ziet. Ook kan langdurige schrijfsessie leiden tot een ongemakkelijk gevoel in de gewrichten. Je zult dus regelmatig pauzes moeten nemen, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Misschien dat je net die ene ingeving krijgt op het moment dat je wat anders doet.
Een ander belangrijk nadeel is als je veel notities maakt. Op papier levert dat algauw meerdere losse blaadjes en notities op. Het is hier ook lastiger om een centrale plek in te richten waar je al je losse aantekeningen bewaart. Hier kun je wel tegenover zetten dat papieren aantekeningen en notities niet afhankelijk zijn van een stopcontact of batterij.
Laptop, computers en tablets zijn niet meer weg te denken. In het digitale tijdperk waarin we ons nu bevinden bieden programma’s als Word of Google Documenten een alternatief voor het papier. Met een toetsenbord typ je razendsnel je verhaal uit en het wordt ook nog eens automatische opgeslagen mits je een programma gebruikt dat dit ondersteunt. Je kunt de documenten van je verhaal en notities een naam geven zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden. Maar hier schuilt ook een gevaar in. Door de vele digitale ruimte die je tot je beschikking kunt hebben, kun je de neiging hebben om veel notities en bestanden op te slaan, waar je digitale werkplek een rommel kan worden. Het is daarom goed om ook stil te staan wat nu echt relevant voor je is en wat niet.
Ook hebben bekende tekstverwerkers allerlei (geavanceerde) functie waarmee je je documenten kunt opmaken. Dat is fijn, maar hierdoor ontstaat wel de verleiding om voortdurend te gaan corrigeren. De vele functies kunnen in die zin een belemmering vormen in jouw schrijfproces. Als je geconcentreerd wilt schrijven, is focus essentieel. Het schrijven op papier is hier dan weer een voordeel, omdat je niet wordt afgeleid door allerlei knopjes. Terugkomend op het corrigeren valt er wel een voordeel te noemen. Digitaal pas je makkelijker iets aan, dan op papier zonder krassen of doorgehaalde stukken tekst. Tot slot heb je alles bij de hand en kun je die gemakkelijk delen als je met iemand wil sparren.
Dus of je nu wil schrijven op papier of toch liever digitaal wil werken. Beiden opties hebben hun voor- en nadelen. Je zou eventueel beiden opties kunnen combineren. Dan schrijf je eerst je verhaal of tekst op papier, om deze later digitaal over te schrijven in Word of Google Documenten. Bijkomend voordeel is dat je hierdoor meer fouten eruit pikt, want die schrijf je natuurlijk niet over. Het loont zeker de moeite om beide opties eens uit te proberen en te kijken welke manier van schrijven het beste bij je past.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!