Afbeelding

Een Harry Potter boek

Foto: Pexels

Schrijfster Inez van Dullemen overleden en Harry Potter-reünie zonder J.K Rowling

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Schrijfster Inez van Dullemen overleden

Op 24 november is schrijfster Inez Dullemen op 96-jarige leeftijd overleden.
Ze had al lange tijd een literaire naam, maar in 1976 brak ze ook door bij het grote publiek met haar boek Vroeger is dood. Het boek werd bekroond met de Jan Campert-Stichting prijs en een paar jaar later is het ook verfilmd. Daarna volgden er nog vele andere romans, toneelstukken, verhalenbundels en reisboeken.

Bron: Tzum

Harry Potter-reünie zonder auteur J.K. Rowling

De eerste Harry Potter film bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd met een jubileum. Helaas moeten we daar wel de auteur J.K. Rowling bij missen.
Eind 2019 kwam J.K. Rowling namelijk onder vuur te liggen om een uitspraak over transgender personen. Ze zou onder een artikel dat over “mensen die menstrueren” ging, hebben gezegd dat dat over “vrouwen” en niet “mensen” gaat. Dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Maar dat weerhield haar er niet van om daarna nog meer in discussie te gaan. Toen ze wilde overbrengen dat ze transgender personen niet haat en liet weten dat ze zich hierover uitsprak om solidair te zijn met alle vrouwen die, net als zij, een geschiedenis hebben met huiselijk geweld en seksuele intimidatie.
Na deze uitspraken kreeg Rowling zelfs doodbedreigingen. Daarom zal ze niet aanwezig zijn bij de reünie.

Bron: hbvl

Volkskrantrecensent Hein Jansen geeft kritiek op ‘Gewoon André’

Volkskrantrecensent Hein Jansen kan alleen maar kritiek geven op het boek over André van Duin dat geschreven is door Bert Kuizenga. Jansen vindt het boek Gewoon André “nogal onhandig aan elkaar geplakt en slordig opgeschreven”. Hij heeft het boek dan ook maar 1 ster gegeven. 
Maar vervolgens ontdekte lezers in zijn recensie dat Jansen wel vijf keer de naam van Bert Kuizenga verkeerd heeft opgeschreven. Terwijl hij Kuizenga aanspreekt op slordigheden. Op de website is de fout inmiddels gecorrigeerd.

Bron: Tzum 

De beste boeken om cadeau te geven aan de boekenliefhebber deze kerst

New York Times heeft de 100 Notable Books lijst af. Hierin komen er 100 boeken, onderverdeeld in categorieën voor, die je volgens de New York Times echt gelezen moet hebben. Zo staan onder andere de boeken Beautiful world, where are you en Harlem Shuffle ertussen. Bekijk hier de hele lijst!

Daarnaast heeft ook Washington Post 10 boeken uitgekozen waarvan zij vinden dat die onder de kerstboom thuishoren. Dit zijn de uitverkorene:

The Afghanistan Papers: A Secret History of the War – Craig Whitlock
Under a White Sky: The Nature of the Future – Elizabeth Kolbert
Gold Diggers – Sanjena Sathian

All That She Carried: The Journey of Ashley’s Sack, a Black Family Keepsake – Tiya Miles
Crossroads – Jonathan Franzen
Matrix – Lauren Groff
The Love Songs of W.E.B. Du Bois – Honorée Fanonne Jeffers
Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty – Patrick Radden Keefe
Klara and the Sun – Kazuo Ishiguro
Somebody’s Daughter: A Memoir – Ashley C. Ford

Bron: Tzum en Tzum  

Uitgeven