Afbeelding

Anya Niewierra

Annemiek Mommers, CC BY-SA 4.0

Schrijfcoach Lili de Ridder over de samenwerking met Anya Niewierra

In een groot interview dat in augustus 2024 in de Volkskrant stond, sprak Anya Niewierra over ‘team Niewierra’. Al tijdens het schrijfproces spart ze met mensen van haar uitgeverij, o.a. met haar redacteur Maarten Basjes. Daarbuiten vraagt ze advies van schrijfcoach Lili de Ridder. In Schrijven Magazine nummer 6 van 2024 spraken wij dit team. Hieronder de complete ervaringen van Lili.

In 2010 of 2011 klopte Anya met haar manuscript Vrij Uitzicht bij mij aan. Ze vroeg om een analyse en feedback. Ik zag onmiddellijk dat ze een origineel en complex verhaal kan vertellen en daar ook een boeiende setting voor kiest. Er waren wel wat (technische) aandachtspunten, maar die zijn doorgaans op te lossen. Anya was dolgelukkig en reageerde in het daaropvolgende telefoongesprek emotioneel. Het was alsof ze vanaf toen in haar schrijverschap durfde te geloven.

Anya heeft van meet af aan een duidelijk beeld van wát ze wil vertellen. De crux zit hem natuurlijk in de manier waarop: hoe giet je je verhaal in een vorm die de lezer aanspreekt? Ze wil voorkomen dat ze een route kiest die doodloopt, daarom komt ze met een vroege versie van haar werk bij mij. Ik geef feedback op spanningsopbouw, psychologische tekening van de karakters en kwesties die ik onduidelijk of ongeloofwaardig vind.

Sinds ze onderdak heeft bij Luitingh-Sijthoff doe ik dit vaak samen met haar redacteur Maarten Basjes. We vullen elkaar aan. Ik kan me voorstellen dat het Anya een soort vrijheid geeft om te schrijven vanuit de zekerheid dat wij haar terugfluiten als ze te ver doorslaat in iets en dat we altijd graag met haar meedenken over hoe iets op te lossen.

Afbeelding

Lili de Ridder

Anya’s grote kracht is haar vermogen en lef om een complex en gelaagd verhaal te vertellen dat raakt aan interessante aspecten van de geschiedenis of de mens. Het zet aan tot nadenken. Ook haar uitvoerige research en de mate waarin ze haar onderwerp serieus neemt, mogen er zijn. Erg goed is ze in het zintuiglijk schetsen van een omgeving. Vooral het door haar zo geliefde berglandschap is voor me gaan leven. Ik zoek tijdens het lezen vaak foto’s via Google om te zien of het voor mij ‘klopt’. En dat doet het.

Het feit dat ze iedereen die meewerkt aan haar boeken tot ‘team Niewierra’ rekent, vind ik genereus van haar. Het zegt veel over het vertrouwen in de samenwerking en ik vind het mooi dat ze zo recht doet aan de betrokkenen die meelezen en feedback geven en haar spiegelen. Tegelijk is en blijft het haar boek en zijn het uiteindelijk háár keuzes om suggesties wel of niet ter harte te nemen.

Maar ook al ben ik lid van ‘team Niewierra’, ik omarm niet kritiekloos ieder boek. Ik vind haar succes geweldig, maar haar verteltrant is niet altijd de mijne. Ik ben vooral gecharmeerd van haar lef, onderwerpkeuze en originaliteit. Daarin weet ze me altijd weer mee te nemen.’

Over Lili de Ridder

De Lettervouw bestaat uit Maaike Molhuysen en Lili de Ridder. Ze coach(t)en veel schrijvers van fictie en non-fictie  die uiteindelijk een uitgever vonden of in de prijzen vielen. Naast Anya Niewierra zijn dat o.a. Forugh Karimi (Hebban debuutprijs), Brenda Meuleman, Cecile Korevaar, Annette van ’t Hull Bianca Bartels en Myra de Rooy.