Afbeelding

Schrijf mee voor een onderzoek over eenzaamheid onder ouderen

Foto: Pexels

Schrijf mee voor een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen!

Bedenk je meteen een scenario over de bejaarde Henk die alleen in zijn huisje zit bij het lezen van de titel? Dan kan je helpen met een onderzoek van de Universiteit Twente! Beschrijf hoe ouderen kunnen leven zonder eenzaamheid. Hoe zou je ouderen met hun dilemma’s kunnen helpen? Welke technologieën of welke diensten kunnen helpen?


Schrijf een verhaal over eenzaamheid 

Je beschrijft dit in een fictief verhaal, gebaseerd op drie vooraf gekozen personages. Jij mag kiezen over welke van de drie je schrijft. Door fictie te gebruiken in plaats van hulpmiddelen te bedenken of ervaringen te delen, help je de onderzoekers om de emotionele achtergrond van de ideeën te begrijpen. De methode heet ‘design fiction’. De inzending is dus in de vorm van een verhaal, puntsgewijs, een hartenkreet, een tekening, een strip, een video, een vlog. Het mag realistisch zijn, maar best ook een beetje futuristisch en experimenteel. Hoe kunnen deze scenario’s goed opgelost worden?

Scenario 1: Schaamte

Willem woont in een woongroep voor ouderen. Elke week is er een activiteit, bijvoorbeeld een wandeling naar een café om samen een ijsje te eten, of een bezoek aan het museum. Het lijkt Willem erg leuk en toch gaat hij nooit mee. Sinds een aantal jaren heeft hij namelijk problemen met incontinentie. Willem is een verzorgde man en hij let er ook in zijn pensioen nog altijd op goed gekleed te zijn. Daarom stoort dit hem des te meer. Na een aantal pijnlijke beschamende ongelukjes heeft hij besloten niet meer mee te gaan op uitjes. 

Scenario 2: Eenzaamheid

Lisette woont sinds de dood van haar man, een half jaar geleden, alleen. Om zich minder eenzaam te voelen probeert ze vaak met haar vriendinnen eropuit te gaan, bijvoorbeeld naar schilderles. Maar zodra zij weer thuis is, voelt Lisette dat zij alleen is: er is niemand om over haar dag te vertellen. Zij zou haar dochter kunnen bellen, maar die wil ze niet zo vaak lastigvallen. Lisette droomt van een manier om haar verhalen met haar dochter te delen. 

Scenario 3: Vooroordelen

Joke heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Ze vindt het leuk om met hen in contact te blijven. De laatste jaren betekende dat vaak dat zij met nieuwe technologie aan de slag moest: e-mail, een tablet, Whatsapp, Facebook. Joke doet haar best, maar merkt dat dit soms veel moeite kost. Heeft ze  per ongeluk iets verwijderd, moet haar kleinzoon helpen. Ze zou hem graag willen laten zien wat ze goed kan. Tegelijkertijd vragen haar vriendinnen weleens wat zij nou eigenlijk doet ‘met al die apparaten’. Dat voelt ook weer vervelend. Waarom ziet niemand haar zoals ze echt is? Ze zou hen kunnen helpen met onlinewinkelen, denk ze weleens. 

Inzending

Vul het formulier in op Tubantia.nl of stuur het per post (Project Neenzaam, Universiteit Twente, Postbus 217 ,7500 AE Enschede).