Schrijf mee met de schrijfwedstrijd De stem

Schrijven Online organiseert samen met Brenda van Es van 100 Jaar Na Vandaag schrijfwedstrijd ‘De stem’.


De opdracht

De opdracht voor de wedstrijd is: schrijf een verhaal van maximaal 500 woorden met als gegeven: de stem van je vader/moeder. Alle genres zijn toegestaan. 

Stuur je verhaal in via deze link.
Deadline: 6 december 2021

Jury

Afbeelding

Cover van Je levensverhaal schrijven

De redactie van Schrijven Online maakt een selectie samen met hoofdredacteur Frank Noë en schrijfster Brenda van Es.

De prijs

We kiezen drie prijswinnaars die het boek Je levensverhaal schrijven winnen. Daarnaast wordt het verhaal gepubliceerd in Alice, het literaire katern van Schrijven Magazine. De winnaars worden 17 december bekend gemaakt. 

Zo win je een schrijfwedstrijd: jurylid geeft tips

Je doet mee aan een schrijfwedstrijd. Slim! Want door mee te doen win je altijd; je schrijft, bent creatief bezig, en je hebt een doel. Nu je dit hebt besloten is het fijn te weten hoe je dit het beste aanpakt. Brenda van Es, auteur en schrijfcoach voor autobiografische schrijvers, geeft je vijf tips.

1. Schrijf met kraak en smaak

Een stem hoor je, maar proef je hem ook? Schrijf je autobiografisch? Ga helemaal terug naar het moment en zet je zintuigen in. Voel wat je te schrijven hebt. Wat we zien en horen schrijven we vrij makkelijk, maar tast, geur en reuk zijn al een stuk ingewikkelder. Daag jezelf uit. Laat de stem niet alleen bulderen of fluisteren maar ook scherp zijn, als een flinterdun champagneglas dat net gebroken is.  

2. Als je woorden telt, telt elk woord

Je zit midden in je verhaal en typt en typt. Als je klaar bent staan er achthonderd woorden in plaats van vijfhonderd. Pak de kaasschaaf en schaaf het teveel weg, maak het steeds kleiner, haal overbodige stukken weg. Net zolang totdat je op het gewenste aantal zit. Wees pas op het laatst net zo streng voor jezelf, als de jury zal zijn.

Let ook op onnodige spaties. Lange afstandswandelaar bestaat uit twee woorden en suggereert iemand van een behoorlijke lengte, terwijl jij misschien een langeafstandswandelaar bedoelt, iemand die lange wandelingen maakt. Scheelt weer een woord. Just sayin’

3. Stuur jouw beste versie

Doe geen concessies op de kwaliteit van je schrijven. Stuur jouw beste versie. Natuurlijk is je verhaal boeiend omdat er een conflict is en een daverend slot. Maar waar ik op doel is de leesbaarheid. Let daarom op deze drie dingen:

  1. Interpunctie. Een zin waar, de komma verkeerd staat leest niet. De komma in de vorige zin is er zo eentje.
  2. Consequentie. Schrijf jij dialogen met dubbele aanhalingstekens? Prima. Met enkele? Ook goed. Kies, en wees consequent.
  3. Denk aan de opmaak van je verhaal. Structuur bieden aan je lezer is belangrijk. Zet bijvoorbeeld een extra enter als dat voor de rust in je tekst nodig is.

4. Zet anderen in 

Laat anderen je verhaal lezen voordat je het instuurt. Vraag hen om kritische feedback. Worden ze geraakt, willen ze verder lezen? Zitten er dubbelingen in je tekst? Wat werkt goed en wat minder? Het is fijn deze feedback uiterlijk een week voor de deadline te ontvangen, zodat jij voldoende tijd hebt om de input te verwerken voordat je op de zend-knop drukt.

Laatste tip: GRATIS MASTERCLASS 

Schrijf je in voor de gratis masterclass Zo schrijf je een boeiend en helder levensverhaal waarin je nog veel meer concrete tips krijgt aan de hand van talloze voorbeelden. Vooral als je filmisch wil schrijven een absolute must go.

Over Brenda van Es

Brenda van Es begeleidt mensen naar de structuur van hun autobiografische boek. Natuurlijk schrijft ze zelf ook. Haar eerste boek verscheen in 2017 Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven. Een jaar later In Spanje schijnt altijd de zon en op 10 december verschijnt haar derde boek, Aanmoedigingen voor schrijvers. Ook geeft ze één keer per seizoen Soul Writing, gratis voor iedereen die de moed heeft de pen ter hand te nemen, zodat je schrijft vanuit de liefdevolle hart-hoofd-hand-verbinding.


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU