Afbeelding

Rowling werd ontmaskerd door linguïstische software

Begin deze week werd bekend gemaakt dat schrijfster J.K. Rowling de auteur is van het boek The Cuckoo’s Calling. Door middel van linguïstische software werd zij ontmaskerd als haar alter ego Robert Galbraith.

Het boek The Cuckoo’s Calling was in april onder het pseudoniem Robert Galbraith gepubliceerd en kreeg veel positieve reacties. De Britse krant Sunday Times vroeg aan professor Peter Millican van de Universiteit van Oxford of hij aan de hand van zijn zelfontwikkelde linguïstische software achter de ware aard van de auteur kon komen.

Millican kreeg behalve teksten van Rowling ook een aantal teksten van auteurs Ruth Rendell, P.D. James en Val McDermid. Hij analyseerde woordlengte, zinslengte, interpunctie en woordgebruik. Wat bleek: de boeken waarmee The Cuckoo’s Calling de meeste overeenkomsten had, waren die van Rowling.

Vooral opmerkelijk is dat de software eigenlijk bedoeld is om genres te vergelijken. Dat een detectiveroman zoals The Cuckoo’s Calling meer overeenkomsten had met de Harry Potter boeken dan met boeken van soortgelijke genres, gaf de doorslag.

Nu dat de echte auteur achter het detectiveboek bekend is, zegt Rowling verder te zullen schrijven onder het pseudoniem Robert Galbraith en grapte dat hij alleen niet voor het publiek zal verschijnen.

Bron

www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/article/detail/3476510/2013/07/16/Zo-werd-Robert-Galbraith-ontmaskerd-als-J-K-Rowling.dhtml