Roman Guus Bauer blijkt niet waargebeurd

Roman Guus Bauer blijkt niet waargebeurdOnlangs publiceerde Guus Bauer zijn roman Vogeljongen. Het hoofdpersonage heeft een zeldzame ziekte waarbij zijn lichaam in coma ligt, maar zijn geest niet. Bauer zou dit zelf ook hebben meegemaakt. Nu blijkt dat zijn roman niet helemaal op waarheid berust.

Waargebeurd of niet?

Afgelopen januari gaf Bauer in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken van Radio 1 aan dat zijn roman Vogeljongen gebaseerd zou zijn op zijn eigen leven. Bauer geeft in dit interview aan dat hij, net als het hoofdpersonage, met het locked-in-syndroom in het ziekenhuis lag. Een situatie waarbij je wel bij kennis bent, maar je niet meer kunt bewegen, noch contact kunt maken met de buitenwereld.

Zondag 27 maart publiceerde De Correspondent een verhaal van radiomaker Jair Stein, die samen met René van Es een documentaire maakte over de schrijver en zijn boek voor Radio Doc. In het artikel op De Correspondent beschrijft Stein dat ze bij het monteren van het programma beginnen te twijfelen aan de ‘echtheid’ van het verhaal. Ze besluiten het ziekenhuis te bellen waarin Bauer destijds zou hebben gelegen, zodat ze zijn toenmalige artsen kunnen spreken. Dit spoor loopt echter al gauw dood wanneer Bauer aangeeft dat het ziekenhuis niet meer bestaat.

Confrontatie

Wanneer de documentairemakers erachter komen dat er, sinds de tijd waarin de schrijver verlamd was, geen ziekenhuis is verdwenen en dat er in dezelfde tijd twee boeken van Bauer zijn verschenen, besluiten ze Bauer te confronteren. Hoewel Bauer de vraag of hij echt locked in is geweest in eerste instantie volmondig beantwoordt met ‘ja’, moet hij hiervan terugkomen wanneer hem gevraagd wordt hoe het mogelijk was dat hij boeken schreef in de periode waarin hij moest herstellen van zijn ziekte.

Uiteindelijk blijkt dat de journalisten van Langs de Lijn En Omstreken ervan uitgingen dat zijn roman volledig waargebeurd was en dat Bauer daar ‘in mee gegaan’ is. Ook geeft hij aan Stein en Van Es toe dat hij niet locked in is geweest, maar wel een beroerte heeft gehad waarbij er lichaamsfuncties uitvielen.

Bauers reactie

Bauer zelf geeft in een e-mail aan Stein aan dat hij ‘hoopt dat er een serieuze discussie op gang komt over wat auteurs allemaal moeten doen om opgemerkt te worden.’ Al eerder plaatste hij een reactie over het interview van Stein en Van Es op zijn eigen blog, waarin hij aangeeft dat hij vragen over het waarheidsgehalte van een roman niet relevant vindt. ‘Er staat ‘roman’ op. Is dat niet duidelijk genoeg? Als verhaal is het honderd procent waar.’

Bron: Tzum en De Correspondent