Afbeelding

Pexels.com

Pensioen? Zo start je een tweede carrière: als schrijver!

Schrijven na je pensioen Ben je net met pensioen en overweeg je te gaan schrijven? Wat een goed idee! Schrijven heeft veel voordelen: je kunt je kennis en levenservaring delen, anderen daarmee helpen en jezelf op een creatieve manier uitten. Hier een handig stappenplan om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Begin met een blog

Het mooie van een blog is dat je precies kunt zien welke berichten het meest worden gelezen en hoe mensen reageren op je schrijfwerk. Dat is nuttige informatie. Je kunt experimenteren met onderwerpen, schrijfstijlen en invalshoeken en er gaandeweg achter komen waar je lezers behoefte aan hebben. Vervolgens kun je daar op inspelen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt kun je ook als gastblogger gaan schrijven voor andere sites en zo bij een grotere groep in beeld komen. Ook Schrijven Online biedt regelmatig ruimte voor gastbloggers

Artikelen schrijven

Als je regelmatig blogt en je blog voldoende lezers bereikt, kun je de volgende stap overwegen. Zijn er tijdschriften die gaan over jouw onderwerpen? Je kunt ze benaderen met een idee voor een artikel. Denk wel goed na over de vorm en inhoud en zorg dat het past bij het tijdschrift. Is er bijvoorbeeld een vaste rubriek waar je een stuk voor zou kunnen aanleveren?

Bundel je blogs

Droom je van een gepubliceerd boek? Nu je al een tijdje aan het bloggen bent is die droom goed te realiseren. Je kunt de best gelezen blogs bundelen in een boek. Het meeste werk heb je al gedaan, dus het is vooral een kwestie van selecteren en redigeren. Ook kan je natuurlijk meteen de overstap maken van blogs naar fictie (of non-fictie) en aan een nieuw schrijfwerk beginnen. Een blog is slechts een toegankelijke manier om jezelf te introduceren in de schrijfwereld.

Meer tips lees je in dit artikel van Forbes.

Uitgeven