Start » Nieuws » Pensioen? Zo start je een tweede carrière: als schrijver!

Pensioen? Zo start je een tweede carrière: als schrijver!

22 Mei 2018

Schrijven na je pensioen Ben je net met pensioen en overweeg je te gaan schrijven? Wat een goed idee! Schrijven heeft veel voordelen: je kunt je kennis en levenservaring delen, anderen daarmee helpen en jezelf op een creatieve manier uitten. Hier een handig stappenplan om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Begin met een blog

Het mooie van een blog is dat je precies kunt zien welke berichten het meest worden gelezen en hoe mensen reageren op je schrijfwerk. Dat is nuttige informatie. Je kunt experimenteren met onderwerpen, schrijfstijlen en invalshoeken en er gaandeweg achter komen waar je lezers behoefte aan hebben. Vervolgens kun je daar op inspelen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt kun je ook als gastblogger gaan schrijven voor andere sites en zo bij een grotere groep in beeld komen. Ook Schrijven Online biedt regelmatig ruimte voor gastbloggers

Artikelen schrijven

Als je regelmatig blogt en je blog voldoende lezers bereikt, kun je de volgende stap overwegen. Zijn er tijdschriften die gaan over jouw onderwerpen? Je kunt ze benaderen met een idee voor een artikel. Denk wel goed na over de vorm en inhoud en zorg dat het past bij het tijdschrift. Is er bijvoorbeeld een vaste rubriek waar je een stuk voor zou kunnen aanleveren?

Bundel je blogs

Droom je van een gepubliceerd boek? Nu je al een tijdje aan het bloggen bent is die droom goed te realiseren. Je kunt de best gelezen blogs bundelen in een boek. Het meeste werk heb je al gedaan, dus het is vooral een kwestie van selecteren en redigeren. Ook kan je natuurlijk meteen de overstap maken van blogs naar fictie (of non-fictie) en aan een nieuw schrijfwerk beginnen. Een blog is slechts een toegankelijke manier om jezelf te introduceren in de schrijfwereld.

Meer tips lees je in dit artikel van Forbes.

 

 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 5 redenen waarom je nooit te oud bent om te debuteren
- Je bent nooit te oud om te schrijven
- Waarom iedere schrijver zou moeten bloggen
- Bestel nu je kaartje voor de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN