Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 41

Overzicht van literair nieuws - week 41Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

Niña Weijers is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar eerder dit jaar verschenen roman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Weijers studeerde literatuurwetenschap, won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, is redacteur bij De Gids en schrijft voor De Groene Amsterdammer.

Er waren deze editie 93 inzendingen voor de Antwon Wachterprijs. Overige genomineerden waren Pauline Genee (Duel met paard), Shira Keller (M.), Bertram Koeleman (De huisvriend) en Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan). Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Peter Buwalda.

Cees Nooteboom weer getipt voor Nobelprijs

Wanneer de Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt is nog onzeker (meestal tijdens de Frankfurter Buchmesse), maar bij het online wedkantoor van Ladbrokes kun je nu al inzetten op de winnaar. Haruki Murakami is tot nu toe favoriet. Cees Nooteboom is voorlopig de enige Nederlander die volgens de gokkers kans maakt op de belangrijkste literaire prijs.

Bericht afkomstig van Tzum, literair weblog.

J.K. Rowling werkt aan nieuw boek

De Harry Potter-schrijfster heeft op Twitter laten weten bezig te zijn met een nieuwe roman. Fans van Rowling vermoeden dat het om een nieuw deel van Harry Potter gaat. Dit baseren ze op een tweet van Rowling op 6 oktober, die een anagram zou zijn van: ‘Harry returns! Won’t say any details now! A week off! No comment.’

Rowling is momenteel ook bezig met het script van de film Fantastic Beasts and Where to Find Them, een filmtrilogie die zich in het Harry Potter-universum afspeelt.

UvA voegt 100.000 boeken toe aan online bibliotheek

De NOS liet op dinsdag 7 oktober weten dat de Universiteit van Amsterdam honderdduizend eeuwenoude titels toevoegt aan de online bibliotheek in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Google. De boeken worden de komende twee jaar door Google gedigitaliseerd. Alle werken zijn rechtenvrij omdat ze voor 1874 gepubliceerd zijn. De verzameling bevat onder meer boeken over kerkgeschiedenis, letterkunde, cartografie, zoölogie en de Joodse geschiedenis.

Uitgeven