Start » Nieuws » Overzicht van literair nieuws - week 41

Overzicht van literair nieuws - week 41

8 Oktober 2014

Overzicht van literair nieuws - week 41Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

Niña Weijers is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar eerder dit jaar verschenen roman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Weijers studeerde literatuurwetenschap, won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, is redacteur bij De Gids en schrijft voor De Groene Amsterdammer.

Er waren deze editie 93 inzendingen voor de Antwon Wachterprijs. Overige genomineerden waren Pauline Genee (Duel met paard), Shira Keller (M.), Bertram Koeleman (De huisvriend) en Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan). Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Peter Buwalda.

Cees Nooteboom weer getipt voor Nobelprijs

Wanneer de Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt is nog onzeker (meestal tijdens de Frankfurter Buchmesse), maar bij het online wedkantoor van Ladbrokes kun je nu al inzetten op de winnaar. Haruki Murakami is tot nu toe favoriet. Cees Nooteboom is voorlopig de enige Nederlander die volgens de gokkers kans maakt op de belangrijkste literaire prijs.

Bericht afkomstig van Tzum, literair weblog.

J.K. Rowling werkt aan nieuw boek

De Harry Potter-schrijfster heeft op Twitter laten weten bezig te zijn met een nieuwe roman. Fans van Rowling vermoeden dat het om een nieuw deel van Harry Potter gaat. Dit baseren ze op een tweet van Rowling op 6 oktober, die een anagram zou zijn van: ‘Harry returns! Won’t say any details now! A week off! No comment.’

Rowling is momenteel ook bezig met het script van de film Fantastic Beasts and Where to Find Them, een filmtrilogie die zich in het Harry Potter-universum afspeelt.

UvA voegt 100.000 boeken toe aan online bibliotheek

De NOS liet op dinsdag 7 oktober weten dat de Universiteit van Amsterdam honderdduizend eeuwenoude titels toevoegt aan de online bibliotheek in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Google. De boeken worden de komende twee jaar door Google gedigitaliseerd. Alle werken zijn rechtenvrij omdat ze voor 1874 gepubliceerd zijn. De verzameling bevat onder meer boeken over kerkgeschiedenis, letterkunde, cartografie, zoölogie en de Joodse geschiedenis.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 3 redenen waarom je het decembernummer van Schrijven Magazine niet wil missen!
- Hannah van Wieringen winnaar Academica Literatuurprijs 2014


  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!