Afbeelding

De kermis van Gravezuid.

Hannah van Wieringen winnaar Academica Literatuurprijs 2014

De kermis van Gravezuid van Hannah van Wieringen.Hannah van Wieringen won met haar debuut De kermis van Gravezuid de 19e editie van de Academica Literatuurprijs. Aan de literatuurprijs is een bronzen award en een geldprijs van 10.000 euro verbonden.

De Academica Literatuurprijs werd op 18 september uitgereikt in Theater Diligentia te Den Haag. Presentator Oscar Kocken en tafelheer Abdelkader Benali gaven invulling aan de avond door een interview met de juryvoorzitter, de genomineerden en de winnaar. De prijs werd uitgereikt door de winnaar van de Academica Literatuurprijs 2013: Shira Keller.

Over het winnende debuut De Kermis van Gravezuid van Uitgeverij De Harmonie

‘Kermisweekend in een kleine gemeenschap, hoog in de kop van Noord-Holland. Terwijl de bewoners zich in het dorpscafé en op het kermisterreintje vermaken met fotoschieten, gokken, katknuppelen, de jaarlijkse playbackshow en in het spookhuis, nadert een onweersbui die zijn weerga niet kent. Tegen deze achtergrond regisseert Hannah van Wieringen met strakke hand tragikomische scènes, waarin dorpsbewoners opduiken die zich bezinnen en bezatten en tegen wil en dank volharden in hun bestaan.’

Dit boek lezen? Bestel De kermis van Gravezuid via Athenaeum Boekhandel.

Over Hannah van Wieringen

Hannah van Wieringen (1982) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij verdiende haar sporen als schrijver van Toneelgroep Oostpool. Ze vertaalt en bewerkt, en ze publiceert onder andere in Elle en Elle eten.

Andere genomineerden

De overige twee genomineerden van de Academica Literatuurprijs 2014 waren:

  • Zeven pogingen om een geliefde te wekken - Ineke Riem - De Arbeiderspers
  • Pels - Naomi Rebekka Boekwijt - De Arbeiderspers

Over de Literatuurprijs

De Academica Literatuurprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury en een lezersjury zijn samen verantwoordelijk voor de uitslag. De vakjury bestaat uit vijf literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij selecteert uit alle ingezonden debuten drie genomineerden. Na deze nominatie selecteren lezers uit Nederland en Vlaanderen de uiteindelijke winnaar.

Schrijven Online maakt gebruik van het partnerprogramma van Athenaeum Boekhandel. Bestel je het boek via de link in dit bericht, dan steun je Schrijven Online (en de onafhankelijke boekhandel).

Uitgeven