Overzicht van literair nieuws - week 30

Literair overzicht week 30Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Tom Kabinet mag tweedehands e-books blijven verkopen

Eind juni spande de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en het Nederlands Uitgeversbond (NUV) een kort geding aan tegen TomKabinet.nl. De rechter heeft inmiddels uitspraak gedaan.

Tom Kabinet (Deens voor ‘lege boekenkast’) werd op 24 juni opgericht als platform om online tweedehands e-books op door te verkopen. Het GAU en de NUV – en verscheidene boekenuitgevers – beschouwden dit als onrechtmatig en sommeerden Tom Kabinet de dienst stop te zetten. Beide organisaties weigerden met de website te overleggen.

De rechter heeft inmiddels bepaald dat Tom Kabinet vooralsnog door mag gaan met de verkoop van tweedehands e-books. De reden: volgens de rechter kan worden aangenomen dat er een redelijke vergoeding wordt ontvangen bij de eerste verkoop van een e-boek. Bovendien weigerden het NUV en GAU overleg, waardoor ‘verdergaande beschermingsmaatregelen, die met medewerking van de uitgevers zouden kunnen worden gerealiseerd, niet mogelijk zijn’. De volledige uitspraak is hier in te zien.

Gouden potlood uitgereikt

De stripprijs het Gouden Potlood wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Stripfestival van Middelkerke. De editie van 2014 is op 18 juli uitgereikt aan Charel Cambré, de Vlaamse tekenaar achter de stripreeks Amoras, een spin-off van Suske en Wiske. Elk van de inmiddels drie verschenen albums van Amoras verkochten zo’n 200.000 exemplaren.

De Rookie-prijs voor de beste nieuwkomer – die Chambré in 2008 won – is dit jaar naar Dan Verlinden gegaan. Hij verleende zijn potlood aan de strip De Kleine Robbe. Het Stripfestival Middelkerke loopt nog tot en met 4 augustus, lees hier meer.

Penguin Books brengt tweetende boekenlegger uit

Boekblad bericht dat uitgever Penguin binnenkort een wel heel bijzondere boekenlegger op de markt brengt: de ‘Tweet for a Read’. De legger heeft een lichtsensor, timer en nanocomputer met wifi die automatisch een tweet naar het Twitterprofiel van de eigenaar stuurt als hij te lang een boek niet meer heeft geopend. De tweets moeten bestaan uit citaten van bekende auteurs. Er is nog geen verschijningsdatum voor de boekenlegger bekendgemaakt.

Onbeperkt boeken lezen met Kindle Unlimited van Amazon

Amazon heeft vorige week Kindle Unlimited aangekondigd, een dienst voor het lezen van e-books en het beluisteren van audiobooks voor een vast bedrag per maand. De dienst is soortgelijk aan de ‘spotify voor boeken’ waar Nederlandse en Vlaamse uitgevers momenteel aan werken. De dienst is aanvankelijk alleen beschikbaar voor Amerikanen, maar Amazon geeft aan de dienst naar andere te landen te willen brengen.

Het aanbod bestaat momenteel uit 600.000 titels, die ook op smartphones en tablets te lezen zijn (met de Kindle Reading-app geïnstalleerd). Kindle Unlimited kost ongeveer tien dollar per maand. Wanneer Amazon een dergelijke dienst in Nederland kan aanbieden, is onbekend. Het bedrijf moet daarvoor onderhandelingen met Nederlandse uitgevers aangaan.

Uitgeven