Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 28

Overzicht van literair nieuws - week 27Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Marion Pauw auteur Maand van het Spannende Boek 2015

Bestellerauteur Marion Pauw (1973) schrijft het geschenkboek voor juni 2015, Maand van het Spannende Boek. Het thema van dit jaar is ‘politie’. In 2005 debuteerde Pauw met Villa Serena en haar definitieve doorbraak was in 2008 met Daglicht, waar ze een Gouden Strop voor in ontvangst nam. In 2013 ging de verfilming in première. Haar laatste thriller kwam uit in juni 2014, Hemelen, en gaat over verstoorde familierelaties. Voor 2014 schreef de Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen het geschenkboek, Incendio.

Verscheidene Gouden Strop winnaars waaronder Marion Pauw geven in Schrijven Magazine nummer 5 (verschijnt 3 oktober 2014) schrijftips. Neem alvast een abonnement en mis dit nummer niet!
 

Nieuw Harry Potter-verhaal door J. K. Rowling

Op haar website publiceerde Rowling een verhaal van 1.500 woorden over Harry Potter in de vorm van een heerlijk passiefagressief artikel van roddeljournalist Rita Skeeter. Potter is hier 34 jaar oud, heeft een mysterieuze snee op zijn wang en is al grijs aan het worden. Hij neemt deel aan een zwerkbalwedstrijd. Ron en Hermelien komen ook in het verhaal terug. Het verhaal is te lezen door leden van de Pottermore  website, maar is ook hier te lezen.

Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2014

Op 5 juli is de longlist bekend gemaakt voor de prijs voor de beste historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs is een geldbedrag van 20.000 euro. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014.

De Velser affaire – Bas von Benda-Beckmann (Boom)
Premier en elder statesman – Hans Daalder (Balans)
Madame verite – Caroline Hanken (Atlas Contact)
Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne – Marc Jansen (Van Oorschot)
De woordenaar – Sandra Langereis (Balans)
Historiezucht – Marita Mathijsen (Vantilt)
Koning Willem III – Dik van der Meulen (Boom)
Ons stipje op de waereldkaart – Piet de Rooy (Wereldbibliotheek)
De geest uit de fles – Rienk Vermij (Nieuwezijds)
Gerard Heineken – Annejet van der Zijl (Querido)

De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant.

De shortlist wordt bekend gemaakt op 13 september.

Uitgeven