Overzicht van literair nieuws - week 14

Overzicht van literair nieuws - week 14 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Jef Aerts wint Boekenleeuw met jeugdboek over gestorven zusje

De Jeugdboekenweek van België wordt elk jaar afgesloten met de uitreiking van Vlaamse jeugdliteratuurprijzen die elk 10.000 euro waard zijn. De jaarlijkse Boekenpauw voor het best geïllustreerde jeugdboek ging naar Anton van Hertbruggen met Het hondje dat Nino niet had. De Boekenleeuw voor het beste jeugdboek ging naar Jef Aerts voor Groter dan een droom.

Het verhaalt over een jongen die wordt bezocht door zijn zusje, die stierf voor haar geboorte. De jury was lovend over de ontroerende kracht van Aerts verhaal: ‘Met een rijk taalgebruik en met rake observaties vanuit het perspectief van het jongetje prikkelt dit verhaal de fantasie van de lezer en creëert de schrijver een wereld die niemand onberoerd laat.'

Afgewezen verhaal Samuel Beckett na 80 jaar toch in druk

Tachtig jaar na dato wordt het alsnog uitgegeven door uitgeverij Faber & Faber: het slot van de verhalenbundel More Pricks than Kicks van Samuel Beckett. Het wordt uitgegeven onder de naam Echo’s Bones. In 1934 vond uitgeverij Charles Prentice: ‘It is a nightmare … It gives me the jim-jams.'
Mark Nixon, hoofd van de Beckett International Foundation, vindt het een onmisbaar werk in het onderzoek naar Beckett. Toch begrijpt hij waarom het verhaal werd afgewezen door Prentice: ‘Na de eerste lezing, begreep ik waarom Prentice het verhaal afwees.’

Pinkeltje komt terug met avontuur in de Efteling

Het heeft 36 jaar geduurd, maar kinderen (jong en oud) kunnen weer genieten van een nieuw avontuur van het mannetje met de witte baard en de blauwe puntmuts. Dit keer is Pinkeltje in de Efteling, waar hij door de kabouters wordt gezien als indringer.

Er zijn al dertig delen van Pinkeltje uit, allemaal geschreven door Dick Laan. Hij overleed in 1973, maar zijn uitgeverij, Studio Dick Laan, bestaat nog steeds en geeft dit nieuwe boek uit. De schrijver van Pinkeltje in de Efteling blijft anoniem.

Jan Paul Schutten wint Gouden Tulp

Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten is met Het raadsel van alles wat leeft uitgeroepen tot het beste non-fictieboek van 2013. De Gouden Tulp is de non-fictieprijs voor een informatief boek waarin tekst en beeld elkaar versterken.

Het raadsel van alles dat leeft is een kinderboek waarin de evolutietheorie wordt uitgelegd met illustraties van Floor Rieder.

De jury, bestaande uit boekverkopers, omschrijft Schutten’s evolutieboek voor kinderen als ‘een klassieker in wording’: ‘Origineel, humoristisch en kleurrijk. De uitvoering is verfijnd en gewaagd en toont lef en durf van de uitgever.”

Uitgeven