Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws – Week 13

Overzicht van literair nieuwsBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Minder boeken verkocht tijdens Boekenweek

Tijdens de Boekenweek 2014 zijn er minder boeken verkocht in vergelijking met de Boekenweek 2013. De totale omzet aan Nederlandstalige boeken bij de deelnemende boekhandels was namelijk 3,1 procent lager dan vorig jaar. De stichting CPNB maakte dat op 25 maart bekend. Ondanks de daling noemt de CPNB de Boekenweek 2014 een ‘positief baken in een woelige boekentijd’. Door faillissement  kon de grootste boekhandelketen Polare dit jaar niet meedoen aan de Boekenweek 2014.

Het CPNB kijk terug op ‘een succesvolle en positieve editie’. Ze stelt ook: ‘Meedoen aan de Boekenweek blijkt te lonen, aangezien de totale markt het dezelfde periode veel slechter deed.’ Bij de totale markt hoort ook de boekenverkoop in bijvoorbeeld supermarkten, die niet meedoen aan de Boekenweek, meldt nu.nl. 

Het Boekenweekgeschenk werd deze editie geschreven door Tommy Wieringa. Zijn novelle Een jonge vrouw verscheen in een oplage van 700.000 exemplaren. Daarnaast werd dit Boekenweekgeschenk een recordaantal keer gedownload als e-boek, namelijk negenduizend keer. Jelle Brandt Corstius schreef het Boekenweekessay Arctisch dagboek. Tijdens de Boekenweek verscheen dit essay al in een tweede druk.

Nahoko Uehashi wint de Hans Christian Andersen Award

Afgelopen maandag 24 maart heeft de Japanse schrijfster Nahoko Uehashi de Hans Christian Andersen Award gewonnen, dat meldt Tzum. De Nederlandse Ted van Lieshout stond ook op de shortlist voor deze prijs.

Over het werk van Nahoka Uehasi scheef de jury:
‘Nahoko Uehashi schrijft unieke fantasie romans vanuit het gezichtspunt van de culturele antropologie.’

Roger Mello uit Brazilië won de Christian Andersen Award in categorie illustratie. De prijzen worden uitgereikt op 10 september 2014. De Hans Christian Andersen Award is een prestigieuze jeugdliteratuurprijs. Annie M.G. Smidt won de prijs in 1988 en Max Velthuijs in 2004.

Tommy Wieringa wint De Inktaap 2014

Tommy Wieringa heeft op 24  maart De Inktaap 2014 gewonnen met zijn roman Dit zijn de namen. Dat meldt NRC. De Inktaap is de literaire jongerenprijs voor het Nederlands taalgebied. Winnaars van de grootste Nederlandse literaire prijzen die het afgelopen jaar zijn uitgereikt, maken kans op de Inktaap.

Met Dit zijn de namen won Wieringa in 2013 de Libris Literatuur Prijs. Nu is dezelfde roman door ruim 1.500 scholieren van 120 scholen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen als winnende boek voor de Inktaap 2014. Andere kanshebbers waren Pier en Oceaan van Oek de Jong (winnaar Gouden Boekenuil 2013), De laatste parade van Ruth San A Jong (Caribische nominatie) en Post Mortem van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012).

Bron

http://web.cpnb.nl/cpnb/actueelbericht.vm?ab=512

Uitgeven