Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht literair nieuws – week 43

Overzicht literair nieuws – week 43Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Jan Wolkersprijs 2015

De Jan Wolkersprijs 2015 voor het beste natuurboek ging dit jaar naar het boek Niet zonder elkaar –bloemen en insecten, geschreven door een collectief van schrijvers onder leiding van entomoloog Louis Schoonhoven. De jury vond het een ‘aanstekelijk boek’.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. De Jan Wolkersprijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.

Bron: http://www.volkskrant.nl/boeken/jan-wolkersprijs-2015-voor-niet-zonder-elkaar-bloemen-en-insecten~a4165653/

Jamaicaan Marlon James wint Man Booker Prize 2015

Met zijn novelle A Brief History of Seven Killings heeft de Jamaicaan Marlon James de prestigieuze Man Booker Prize van 2015 gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 pond verbonden. De novelle gaat over de moordpoging op muzikant Bob Marley.

De jury vond James’ verhaal ‘het meest opwindende’ dat op de shortlist stond, wat tot een unanieme beslissing leidde.

Vorig jaar won de Australiër Richard Flanagan, met zijn oorlogsverhaal The Narrow Road to the Deep North.

Bron: http://www.demorgen.be/expo/-man-booker-prize-gaat-naar-jamaicaan-marlon-james-a2488773/

Wintertuinfestival 2015

Van 26 t/m 29 november 2015 vindt in Nijmegen het Wintertuinfestival plaats. Het thema is dit jaar Hoop. Tijdens deze jaarlijks terugkerende festival zullen tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars op het thema Hoop ingaan. Hoe staat het met het engagement in de literatuur en kan de literatuur hoop bieden als antwoord op de cynische wereld waarin we leven? In vier dagen tijd zijn er op allerlei locaties in Nijmegen activiteiten te vinden.

Meer informatie over de kaartverkoop vind je hier.

Bron: http://www.wintertuinfestival.nl/