Overzicht literair nieuws – week 41

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Dimitri Verhulst stunt met controversieel nieuw boek

Amper tien dagen na het verschijnen van zijn vorige boek, Het leven gezien van beneden, kwam Dimitri Verhulst onverwachts met een nieuw boek. In Spoo Pee Doo schrijft hij over de aanslagen in Europa. Het boek, dat door uitgever Atlas Contact direct gedrukt werd in vier talen, is drie weken lang gratis te downloaden. Voor het verspreiden van het boek ging de uitgeverij een samenwerking aan met WeTransfer, een online dienst om bestanden te delen. WeTransfer heeft kort daarop echter de promotie van het boek stopgezet, omdat het bedrijf moeite heeft met de ‘taal, stijl en inhoud van het boek.’ Er staan grove en expliciete passages in het boek (onder andere mannen die over tekeningen van de profeet Mohammed plassen) die het bedrijf ongepast vindt.

Bron: De Standaard / The Post Online

Lize Spit wint Bronzen Uil 2016

Op het literair festival Het Betere Boek werd de Bronzen Uil 2016 uitgereikt. De Bronzen Uil wordt ieder jaar gegeven aan de schrijver van het beste Nederlandstalige literaire debuut. Lize Spit ging er dit jaar vandoor met de prijs en een bedrag van 5000 euro. Andere gegadigden waren:

Yvon Né - Het scheve meisje (De Geus)
Hagar Peeters - Malva (De Bezige Bij)
Filip Rogiers - Verman je (Polis)
Koen Sels - Generator (Het Balanseer)
Carly Wijs - Het twijfelexperiment (Ambo|Anthos)

Bron: Tzum

Gouden Griffel 2016 voor Anna Woltz

Kinderboekenschrijfster Anna Wolts heeft tijdens het jaarlijkse Kinderboekenbal de Gouden Griffel gewonnen voor Gips, dat gaat over een meisje dat besluit nooit verliefd te worden. Woltz heeft in totaal negentien kinderboeken geschreven, waaronder Red mijn hond! (2008) en Ik kan nog steeds niet vliegen (2012). Andere genomineerden voor de Gouden Griffel waren o.a. Joke van Leeuwen, Daan Remmerts de Vries en Ted van Lieshout.

Bron: Volkskrant

Inschrijfperiode Harland Awards romanprijs opent 15 oktober

Tijdens de sciencefiction- en fantasyconventie Imagicon in Ede op 15 oktober wordt de inschrijfperiode voor de Harland Awards romanprijs officieel geopend. De award wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige fantasyboek. De officiële opening zal geleid worden door de winnaar van 2015, Auke Hulst. Alle boeken binnen de genres fantasy, sciencfiction, horror en magisch realisme die gepubliceerd zijn in 2016 kunnen aangemeld worden voor de award. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van het Fantastische Boek in april 2017. De winnaar ontvangt een sculptuur en 2500 euro. Wil je meedingen naar de award, dan kun je je boek 15 oktober inleveren bij de organisatie van Imagicon.

Bron: Harlandawards.eu

Carry Slee ontvangt Gouden Boekstapel voor verkoop 5 miljoen boeken

Maandag 10 oktober heeft schrijfster Carry Slee de Gouden Boekstapel ontvangen. Deze kreeg ze omdat ze meer dan 5 miljoen boeken heeft verkocht. Dat meldt Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek. Slee heeft in totaal 85 boeken geschreven, gemiddeld drie titels per jaar. Van haar populaire boeken zijn er meerdere verfilmd, waaronder Pijnstillers en Spijt!

Bron: NU.nl