Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 21

Overzicht literair nieuws – week 21Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Het Groot Dictee stopt 

Het Groot Dictee der Nederlandse taal houdt er na 26 jaar mee op. De kijkcijfers zijn te laag en volgens omroep NTR is het programma over zijn hoogtepunt heen.
Presentator Philip Freriks haalde het evenement in 1990 vanuit Frankrijk naar Nederland. 
Het programma werd enthousiast ontvangen. Het jaarlijkse dictee bevatte diverse breinbrekers, zoals przewalskipaard, tseetseevlieg, dedaigneuze en geüpgradede. Deze woorden wist bijna geen enkele kandidaat correct te spellen. De beste prestatie dateert uit 2002, toen maakte de Vlaming Guy De Kort het dictee foutloos. 
Vanaf 2004 werd Het Groot Dictee der Nederlandse taal geschreven door een auteur, onder andere Remco Campert, Herman Koch, Martin Bril en Kees van Kooten namen deze taak op zich. De laatste editie, die in december 2016 werd uitgezonden, werd geschreven door A.F.Th. van der Heijden.
Bron: De Volkskrant

Nominaties voor De Gouden Strop 2017 bekend

De nominaties voor De Gouden Strop 2017, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, zijn bekend gemaakt. 
Uit 83 inzendingen zijn Handschrift van de duivel (Donald Nolet), Later als ik dood ben (Ilse Ruijters), Nemesis (Simon de Waal), Samen (Anita Terpstra) en Tot stof (Felix Weber) gekozen. 
Op 8 juni wordt de winnaar van De Gouden Strop bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend wie de Schaduwprijs krijgt voor het beste thrillerdebuut. De Strop, ter waarde van 10.000 euro, is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).
Bron: Nu.nl 

Veiling werk Gerard Reve

In Haarlem worden aanstaande dinsdag meer dan dertig brieven, gedichten en manuscripten van Gerard Reve geveild. Deze zijn ingebracht door Joop Schafthuizen, partner van de in 2006 overleden schrijver.
Volgens een woordvoerder van het veilinghuis zijn er onder de werken versies van Reve’s laatste roman Het hijgend hert, de novelle Op zoek en de, in het Engels geschreven, oorspronkelijke versies van Vier wintervertellingen.
Alle stukken worden los van elkaar geveild, ze zullen naar verwachting minimaal 33.000 euro opbrengen.
Bron: Boekennieuws