Afbeelding

Tabet met Google Analytics

Foto: PhotoMIX Company via Pexels

Op welke taalfouten wordt het meest gezocht?

Dat de gemiddelde Nederlander regelmatig in Google zoekt naar een antwoord op een taalvraag is wel duidelijk. Men twijfelt aan de juiste schrijfwijze en raadpleegt daarom de bekende zoekmachines. De belangrijkste reden hiervan is dat men simpelweg niet over de gewenste kennis beschikt. Een andere reden is dat men aan het twijfelen is gebracht doordat men bijvoorbeeld op tv of online een onjuiste schrijfwijze heeft gezien. Het gevolg: men tikt toch maar even op de pc, tablet of telefoon de zoekwoorden in. Het is ronduit verrassend om te zien op welke taalvragen het meest wordt gezocht. Hou je vast!


5. Goedemorgen of goedenmorgen

De eerste opmerkelijke zoekterm hebben we hier al te pakken. Mij verbaast het in ieder geval dat men zo vaak zoekt op deze combinatie van zoekwoorden. Alleen al op deze woorden wordt 1300 keer gezocht per maand. En dan puur en alleen omdat ze willen weten of de aanwezigheid van de letter n correct is. Vroeger diende men goedenmorgen te schrijven. Echter, door de jaren heen is de schrijfwijze zonder n gemeengoed geworden en kunnen we goedemorgen als correct beschouwen.

4. Ervan of er van

Ja, dit is echt een lastige. Alle begrip dus voor de ‘wanhopige’ zoekers in Google. Laten we de woordencombinatie ervan uitgaan als voorbeeld nemen. Als je taalkundig niet zo goed bent onderlegd (en dat zijn er genoeg, don’t worry), dan biedt deze combinatie jou legio (foutieve) varianten. Wat denk je van: ervan uitgaan, er vanuit gaan, er vanuitgaan, ervanuit gaan, ervan uit gaan, er van uit gaan… Heb ik ze allemaal gehad? Drama dus. Zo’n 1600 keer per maand wordt er in Google gezocht op dit taalprobleem, of op een variant van de genoemde zoekwoorden. De enige echte correcte schrijfwijze is dus ervan uitgaan.

3. Dankjewel of dank je wel

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar ook hierop wordt zeer vaak gezocht, maar liefst 2400 keer per maand. Men typt in Google dan de zoekwoorden dankjewel of dank je wel in, of andersom. Net wat je wil, want beide opties zijn correct. Echter, een betekenisverschil is er wel zeker. Dankjewel wordt beschouwd als een zogenaamd tussenwerpsel, dank je wel wordt beschouwd als een korte zin.  

2. Enige of enigste

In de spreektaal gebruiken we vaak enigste in plaats van enige. En in alle eerlijkheid: ik betrap mezelf er ook weleens op. Gelukkig niet vaak, maar het overkomt me wel. Niet dat enigste niet kan, maar dan heeft het een andere betekenis, in de zin van mooiste of leukste. Hoe dan ook, mensen zoeken massaal op deze lastige taalvraag, namelijk zo’n 2800 keer per maand.

1. Gebeurd of gebeurt

Voor velen is de Nederlandse grammatica geen enkel probleem, voor anderen is het een regelrecht struikelblok. En ja, als je goede sier wil maken met bijvoorbeeld een sollicitatiebrief is het wel fijn als je het correct schrijft. De juiste schrijfwijze van gebeurd of gebeurt is afhankelijk van de betekenis die het in de zin heeft. Maandelijks wordt hier ongeveer 3000 keer op gezocht. 

Hoe kom ik aan deze informatie?

Bovenstaande informatie heb ik verkregen middels diverse websites die beschikken over een betrouwbare keyword tool. Ook mijn eigen Google Analytics-pagina geeft weer hoe vaak op de 150 meest gestelde taalvragen wordt gezocht. Ben je benieuwd naar die lijst, kijk dan eens op mijn website. Als je op deze site even naar beneden scrolt, kun je deze nuttige informatie gratis inzien. Deze onderwerpen zijn afkomstig van Het Genootschap Onze Taal in Den Haag die op hun site een top 25 hebben geplaatst. We mogen er dus van uitgaan dat deze cijfers betrouwbaar zijn. Toch maak ik enig voorbehoud, want de cijfers zijn van enkele maanden geleden en kunnen per maand verschillen. 

Hoe dan ook, ik wens je alle succes met de Nederlandse spelling en grammatica! 
 

Techniek