Afbeelding

Beeld door Maximilian Schönherr

Op de e-boekmarkt

Het laatste nieuws omtrent e-boeken.Amazon blijft zich profileren als grote speler in e-boeken, maar ook de nieuwe dienst Oyster en de kwestie rondom privacy staat weer volop in het nieuws.

Amazon betreedt Nederlandstalige e-boekenmarkt

Sinds kort is het mogelijk voor uitgevers en uitgevers in eigen beheer om e-boeken in Nederland te verkopen via het Kindle-platform. Dit programma, Kindle Direct Publishing, maakt het mogelijk om e-boeken in een aantal talen te verkopen. Nederlands is inmiddels een toegestane taal in het programma, net zoals Noors, Deens en zelfs regionale talen zoals het Fries.  Je kunt nu dus jouw e-boek via Amazon verkopen door het te uploaden via het Kindle Direct Publishing-programma. Je krijgt zo tot 70% royalty’s.

Oyster - de Spotify voor boeken

In de Verenigde Staten is sinds halverwege september de dienst Oyster gelanceerd. Met een abonnement op deze dienst kun je onbeperkt digitale boeken lezen, net zoals je met Spotify onbeperkt muziek kunt luisteren voor een maandelijks bedrag. Er staan momenteel meer dan 100.000 boeken in Oyster, maar die zijn enkel te lezen met een iPhone. Bovendien is Oyster nog alleen in de VS beschikbaar, maar we kunnen ervan uitgaan dat dit soort diensten vaker de kop op zullen steken, ook in Nederland en België.

NSA, privacy en e-boeken

We herinneren ons allemaal nog de controverse omtrent de NSA. Onze privégegevens lijken bij het lezen van e-boeken niet veilig, maar ook het zoeken naar titels - en dus onze interesses - wordt blijkbaar opgeslagen. Daarnaast houden e-readers zelfs bij hoeveel pagina’s je per ‘leessessie’ leest en hoe lang je over een e-boek doet. De zorgen omtrent onze privacy laaiden kortgeleden weer op in Groot-Brittannië, net zoals vorig jaar.

Hoe denk jij hierover? Wat kunnen ontwikkelaars, uitgevers en organisaties met onze gegevens doen en moeten we daarvoor vrezen, of valt het allemaal wel mee?

Bron

www.schrijvenonline.org/nieuws