Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Onrust in uitgeversland
21 november 2011 - 9:00
Een recent boek genaamd Book: A Futurist’s Manifesto portretteert de toekomst van het uitgeversland. De Amerikaanse auteurs voorspellen dat de huidige onrust bij uitgeversondernemingen, voornamelijk in de VS, nog maar het topje van de ijsberg is van een enorme overstap van print naar internet.
We zouden middenin een reconstructie van het uitgeefproces zijn, waarbij digitalisering de eerste stap is. Het is meer dan alleen de overgang van boek naar scherm, aldus de auteurs in de introductie van het boek:
‘De stap naar digitaal is niet alleen een verandering in format, het is een fundamentele herstructurering van het universum van uitgevers. Deze herstructurering zal elk onderdeel van de uitgeversmarkt aantasten - althans voor de meeste uitgeversondernemingen. Deel één van deze verandering is het opschuiven naar digitale formats. Deel twee is het gevolg van de digitalisering, en dat is de grote, opwindende onbekendheid.’
Het boek is tot stand gekomen door de wens van de auteurs, Hugh McGuire en Brian O’Leary, om de abstracte discussie over de uitgeversmarkt te doorbreken met concrete details. Volgens hen wijzen de cijfers uit dat er een massale overstap wordt gemaakt van het lezen van boeken naar het lezen vanaf e-readers of apparaten als de iPad.
Overstap naar het web
Dat is echter niet het probleem. Uitgevers hebben volgens McGuire uitstekend gereageerd op de overstap naar e-readers door zowel papieren boeken als e-boeken uit te geven. Maar wat gebeurt er zodra alle boeken digitaal gelezen worden en via internet verspreid worden? Volgens McGuire heeft dit talloze gevolgen, waaronder een versnelling van het uitgeefproces, meer interactiviteit van klanten met de content, linken in de content van boek naar boek, lagen van context die aan verhalen worden toegevoegd en de ‘webificatie’ van boeken.
De auteurs stellen daarom voor dat uitgevers nu moeten beginnen met investeren, hoe onzeker dat ook lijkt. Zo zal het e-boek format EPUB, wat gebaseerd is op HTML-code, lange tijd bij ons blijven. De auteurs adviseren daarom dat uitgevers aan de slag moeten gaan met XML verwerkingsprocessen (voor het opslaan en versturen van gegevens via internet), een metadata management systeem (om boeken te voorzien van informatie en vindbaar te maken op het internet) en een website content management systeem zoals WordPress.
In het kort zien de auteurs de volgende veranderingen tot stand komen in de komende vijf jaar:
- print wordt een klein onderdeel van de markt;
- het aantal kleine uitgevers stijgt enorm;
- het aantal boeken op de markt stijgt enorm;
- de grote, traditionele uitgevers zullen samensmelten tot twee of drie grote concerns;
- alle boeken dienen een verbinding te hebben met het internet, zodat er van en naar het boek verwezen kan worden en er commentaar toegevoegd kan worden (zoals nu al te doen is met de notitie-app van *openmargin);
- boeken integreren met het web en andersom. HTML zal zich aanpassen om het internet een meer boekachtig structuur te geven;
- schrijvers zullen nog steeds weinig geld verdienen met hun schrijfwerk.
‘Ik denk dat de veranderingen die we de afgelopen drie jaar in de boekenmarkt gezien hebben, zullen verbleken door wat er de komende drie jaar gaat gebeuren,’ aldus McGuire.
Bron
http://radar.oreilly.com/2011/10/publishing-disruption-digital-change.html
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.