Afbeelding

Persoon schrijft in notitieboekje

Foto: fotografierende via Pexels

Onderzoek: zijn schrijvers ook lezers?

Wij wilden weleens weten of schrijvers inderdaad zoveel lezen. En dat doen jullie! Dat blijkt uit onze enquête waar meer dan 250 mensen aan meededen. Ook mooi: jullie blijken daarnaast een welkome steun voor de boekhandel, als je bekijkt hoeveel boeken jullie wel niet kopen. Dit zijn al onze bevindingen.


Moet een schrijver ook lezen? 

Een favoriete tip van veel schrijvers is: veel lezen! Daar word je namelijk een betere schrijver van en je leert wat er speelt in het genre dat je schrijft. We vroegen ons af of de bezoekers van onze site dat bekende schrijfadvies opvolgen. En ja hoor! Maar liefst 93% geeft aan dat ze het belangrijk vinden om als schrijver ook veel te lezen. 

Afbeelding

Grafiek

Hoeveel boeken lees je per maand?

Veruit de meeste mensen geven aan bijna elke week een boek te lezen (42%). Knap, meer dan 50 boeken per jaar! 17% leest zelfs meer dan 1 boek per week. Een boek per maand lukt ook 28% van de ondervraagden.

Afbeelding

Grafiek

Hoeveel boeken koop je?

En al deze boeken moeten ook ergens vandaan komen. Gelukkig steunen jullie massaal de fysieke boekhandel. Gewoon door lekker naar de winkel te gaan (73%) of door te bestellen via de website (28%). Verder worden boeken vaak gekocht via Bol.com (53%). En dat gaat dan voor de meeste lezers om 1 tot 2 nieuwe boeken per maand! 

Afbeelding

Grafiek

Hoe lees je?  

Verder hebben we jullie uitgebreid ondervraagd over de manier waarop jullie lezen. Bij de vraag of jullie liever op papier lezen, op een e-reader of vooral als luisterboek zijn jullie het veelal eens: lezen op papier is beter (81%)! Hoewel de meer dan de helft van de ondervraagden wel een e-reader heeft (53%), heeft dit format niet de voorkeur. Ook neust 66% wel eens bij de bibliotheek. Abonnementen op lees- of luisterplatforms zoals Storytel of Kobo Plus zijn nog niet populair onder de ondervraagden. Veruit de meeste geven aan geen abonnement te hebben (68%). 

Welke genres lees je? 

Op de vraag welke genres je leest, werd duidelijk dat literatuur (75%), schrijfboeken (57%), non-fictie (57%) en thrillers (49%) het meest gelezen worden. Daarna volgen detectives (33%), poëzie (31%) en fantasy (30%). Maar het favoriete genre van de meeste ondervraagden (41%) is toch zeker wel literatuur! 

Afbeelding

Grafiek