Afbeelding

Beeld Shutterstock

Onafhankelijke auteurs nemen de markt over

Onafhankelijke auteurs nemen de markt overIs publishing on demand de toekomst van de boekenindustrie in genrefictie? ‘E-books hebben alles veranderd en de traditionele uitgeverijen houden dat niet bij,’ zegt zelf-gepubliceerde auteur Brenna Aubrey.

Brenna Aubrey publiceerde haar roman (en debuut) At Any Price zelf voor de e-reader van Amazon op 9 december 2013. Een maand later had het boek al ruim 20.000 euro binnengesleept. Het succes van Aubrey is verre van uniek. In 2013 was er al een doorbraakjaar voor ‘indie auteurs’ geleid door het fenomenale succes van Hugh Howey met Wool.

POD verstandigere keuze

Aubrey is echter wel uniek omdat ze doet wat tot voor kort ondenkbaar was. Ze sloeg een deal van ruim 88.000 euro af van een grote Amerikaanse uitgeverij en besloot haar werk zelf uit te geven.

De zes-cijferige deal is al tientallen jaren de droom van vele auteurs, maar de realiteit is dat het voorschot voor gemiddelde schrijvers vaak niet meer dan vijfduizend dollar is. Aubrey’s deal van 88.000 euro was significant, maar die zou worden opgesplitst in drie romans, gedeeld met haar agent en betaald in termijnen.

Toen ze de cijfers naging realiseerde ze zich dat, zelfs als debuutauteur, zelf publiceren veel meer potentiële beloning beloofde.

Maar het was het probleem van copyright dat Aubrey volledig overtuigde. ‘De clausules in de contracten vandaag de dag vragen om een herziening van de rechten als de jaarlijkse omzet van een e-book onder een bepaald bedrag belandt en het bedrag dat wordt opgehaald, is meestal heel erg laag. In de praktijk betekent een publiceercontract dat je de rechten van je werk voor maximaal 35 jaar opgeeft. Drie en een half decennia is een te lange tijd voor digitaal publiceren.’

POD boeken populaire keuze

De vrijheid die indie auteurs hebben om hun eigen boek te promoten en prijs te maken heeft ervoor gezorgd dat ze nu al drie jaar de digitale markt domineren,observeerde Hugh Howey. In een blogpost schreef hij dat de bestsellerlijst van de Amazon e-reader Kindle in elk belangrijk genre wordt gedomineerd door twee soorten schrijvers: Gevestigde schrijvers zoals George R.R. Martin en onbekende indie schrijvers zoals A.G. Riddle.

Debuutauteurs en middenlijsters zijn nagenoeg volledig afwezig van de top vijf. Howey baseerde deze waarneming op het rapport van Author Earnings, waarin staat dat indie auteurs goed zijn voor 39 procent van de dagelijkse verkoop van de Kindle in de populairste genres van commerciële fictie.

Uitgevers doen ondertussen hun uiterste best om de digitale boekenmarkt te heroveren van POD auteurs, vooral bij de cruciale genres zoals science fiction, fantasy en romantiek die zo populair blijken bij e-books. Nieuwe digitale initiatieven zoals Hydra lijken ontworpen te zijn om te concurreren in die ruimte. Maar waarom zou een auteur een deal tekenen die wordt aangevochten door organisaties van professionele schrijvers?

De meer natuurlijke strategie lijkt voor grote uitgevers de meest succesvolle zelf-gepubliceerde auteurs uit te kiezen en ze te marketen tot bestsellerstatus. Zoals ze hebben gedaan met E.L. James en Hugh Howey: de ‘hybride’ auteurs, die de controle over de e-bookrechten behouden en alleen een contract ondertekenen voor de papieren versie van het boek. Het kan de nieuwe standaard worden voor publiceren.

Bron

www.theguardian.com/books/booksblog/2014/feb/14/self-publishing-mainstream-genre-fiction

Uitgeven