Nieuw Tolkien epos verschijnt volgend jaar

Volgend jaar mei verschijnt er een nieuw epos van Tolkien.Uitgever HarperCollins laat weten een tot nog toe ongepubliceerd epos van Lord of the Rings auteur JRR Tolkien te hebben bemachtigd. Het tweehonderd pagina tellende gedicht over Koning Arthur zal volgend jaar mei worden gepubliceerd.

Het gedicht, genaamd The Fall of Arthur, is door Tolkien geschreven naar aanleiding van de verhalen over Koning Arthur van Geoffrey of Monmouth en Thomas Malory. Het epos speelt zich af in de laatste dagen van Arthurs bewind, tijdens de oorlog tussen hem en zijn zoon Mordred.

Christopher Tolkien, de zoon van de auteur, liet weten dat Tolkien grote liefde had voor de noordelijke historische verzen. ‘Daar voegt hij nu zijn onafgemaakte en ongepubliceerde gedicht The Fall of Arthur aan toe,’ aldus Chistopher.

Tolkien begon een aantal jaar voordat hij The Hobbit schreef aan The Fall of Arthur. Christopher Tolkien heeft het nieuwe boek geredigeerd en voorzien van commentaar. Lees hieronder alvast de openingszinnen van het gedicht:

'Arthur eastward in arms purposed
his war to wage on the wild marches,
over seas sailing to Saxon lands,
from the Roman realm ruin defending.
Thus the tides of time to turn backward 
and the heathen to humble, his hope urged him,
that with harrying ships they should hunt no more
on the shining shores and shallow waters
of South Britain, booty seeking.'

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/oct/09/jrr-tolkien-new-poem-king-arthur