Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Soms doet het pijn in je hart om je darlings te “killen” maar doe je het toch omdat je weet dat het verhaal daardoor beter wordt. Maar wat als je die darlings kunt bewaren voor later? We geven je een aantal ideeën wat je met deze darlings kunt doen.
‘Kill your darlings’ is een bekend motto binnen de schrijverswereld. De succesvolle Amerikaanse auteur Steven King schreef: ‘… kill your dalings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler’s heart, kill your darlings.’ De uitspraak moedigt schrijvers aan om tekst te schrappen. Zinnen die (net) te dubbelop zijn, buiten de context van het verhaal vallen en die afleiden van de hoofdlijn, stukjes die kortom net niet genoeg waarde toevoegen. Voor veel schrijvers betekent dit afscheid nemen van iets dierbaars, want die stukjes, die darlings, daar was je als schrijver eigenlijk best wel trots op. Het was een interessant feitje dat jij ontdekte of een glansrijk detail, iets wat heel mooi had kunnen worden, maar niet in dít verhaal.
Gelukkig, voorgoed afscheid nemen hoeft niet. Veel darlings kun je namelijk bewaren. Je moet ze wel eerst loskoppelen van hun huidige plaats in het verhaal. Delete ze dus niet, maar kopieer en plak ze in een nieuw document. Misschien kun je ze later in het verhaal nog gebruiken. Zeker in een roman heb je hier meer kans op, in een boek kun je al makkelijk een darling in het gespreksonderwerp van een dialoog verwerken. Maar let op: je bent nog in hetzelfde verhaal bezig wat betekent dat je wellicht nog steeds te ver van de hoofdlijn kunt afwijken. Dan kun je die darling beter bewaren voor een ander verhaal.
Je darlings kun je bewaren voor nieuwe verhalen die met hetzelfde onderwerp of een deel ervan te maken hebben, óf die geïnspireerd zijn door je huidige verhaal. Spin-offs worden dit ook wel genoemd, bij- of nevenproducten van het hoofdproduct. Omdat een darling die je moet “killen” vaak wel iets te maken heeft met je huidige verhaal maar toch net iets te veel afwijkt, biedt dit een mooie kans om eens dieper in dat kleine stukje materie te duiken. En het mooiste is, vaak kun je dezelfde bronnen doorspitten als de bronnen uit de research voor je huidige verhaal. Eigenlijk sla je dus met spin-off-verhalen net zoveel vliegen in één klap als dat je zelf wilt! En je bent helemaal effectief bezig als je voortaan bij elk verhaal dat je schrijft van tevoren al meerdere invalshoeken bedenkt, voor meerdere verhalen. Denk wellicht aan een tweeluik of een drieluik, of misschien zelfs een vierluik of een vijfluik, dan kun je heel veel darlings bewaren!
Een zin of alinea die te ver van het onderwerp af ligt, kun je soms beter bewaren voor een compleet nieuw verhaal. En dat is totaal niet erg, want dan kun je rondom dit ene kleine feitje nog veel meer informatie verzamelen, researchen en ontvang je weer genoeg inspiratie om na je huidige verhaal (of tijdens, mocht je van afwisseling houden) verder te schrijven. Zo blijft je creatieve geest wakker en stroomt de inspiratie naar je hersenen. Je komt hierdoor elke keer opnieuw in een fijne schrijfflow en bent zó gemotiveerd dat je elke dag wel een stukje móet schrijven.
Het kan voorkomen dat je om de een of andere reden toch niet je bewaarde darlings kwijt kunt in een ander verhaal, omdat er toch geen groter verhaal achter blijkt te zitten dan je dacht. Dit is niet het einde van de wereld, want je kunt altijd nog je darlings samenvoegen tot een bundel. Gewoon voor jezelf om eens terug te kijken naar welke darlings je allemaal uit een verhaal hebt moeten halen. Dan kun je er stiekem toch af en toe nog even van genieten. Je mag deze bundel natuurlijk ook delen met anderen via je blog bijvoorbeeld, wellicht inspireer je er mensen mee. Of als je een boek schrijft, voeg dan een pagina achterin toe met bijvoorbeeld ’20 random feitjes die ik ontdekte tijdens het schrijven van dit verhaal’. Ook kun je de feitjes of details delen via sociale media, onder het motto “wat ik ontdekte tijdens…”.
Door Deborah de Meijer
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!