Start » Nieuws » NaNoWriMo: tips voor de tweede week

NaNoWriMo: tips voor de tweede week

14 November 2018

Welkom in de tweede week van de NaNoWriMo! Deze week staat onder schrijvers ook wel bekend als ‘de helweek’. Tijdens je vliegende start in de eerste week heb je misschien al je inspiratie al opgebruikt, en nu begint het langzaamaan moeilijker te worden om verder te gaan met je verhaal.

Ga niet herschrijven

Lees aan het begin van de tweede week het werk van de eerste week nog even door. Zo kom je weer even in het verhaal en kom je misschien op ideeën om verder te gaan. Blijf echter wel van je tekst af! Negeer de typfouten, de spelfouten of kromme zinnen: je mag alleen lezen. Kijk alleen vooruit, wat geschreven is verdient voorlopig even geen aandacht meer. Een gouden tip: alles wat je geschreven hebt, opslaan als pdf. Zo kun je het wel teruglezen, maar niets aanpassen. Zelfcontrole is belangrijk, want voor je het weet beland je in een herschrijfsessie en ben je urenlang aan het schrappen, herstructureren en verbouwen. Daar heb je simpelweg geen tijd voor.

Ga naar buiten

November is niet de meest geschikte maand om lekker buiten in een parkje te gaan zitten schrijven. Een korte wandeling maken, of dat nou door het bos, langs de zee of naar de supermarkt is, helpt om je hoofd even leeg te maken en te resetten. En dat kun je wel gebruiken! Om 50.000 woorden in één maand te schrijven, moet je veel uren achter je bureau zitten. Een beetje lichaamsbeweging kan dus absoluut geen kwaad. Houd je van sporten? Ga lekker hardlopen of ga weer eens naar de sportschool. Je lichaam verdient ook wel wat aandacht in deze zware maand!

Vraag niet om feedback

Nu je verhaal vorm begint te krijgen en je personages tot leven komen, wil je misschien honderduit vertellen over het boek waar je aan werkt. Heel begrijpelijk, maar pas op voor ongewenste feedback uit je omgeving. Zeker als je al een aardig scherp beeld hebt van hoe je plot zich ontwikkelt, zit je niet te wachten op iemand die je op andere gedachten wilt brengen. Voor je het weet zit je weer te puzzelen en te herschrijven en ben je veel tijd kwijt aan het aanpassen van je idee. Brainstormen met vrienden en familie mag, maar pas op met feedback.

Houd het leuk!

Blijf de NaNoWriMo zien als een leuk project waar je vrijwillig aan mee doet, niet als een grote opgave waar je je doorheen moet zien te werken. Houd het schrijven leuk: experimenteer eens met een ander soort personage dan je normaal schrijft, schrijf achtergrondverhalen bij je personages of schrijf eens een hoofdstukje in dichtvorm. Een beetje spelen met je verhaal mag – dit is toch nog niet je uiteindelijke versie.


« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- NaNoWriMo: tips voor de eerste week
- Nog maar één week tot NaNoWriMo 2016!
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Nog één week: themanummer ‘Erotiek’ van Schrijven Magazine Plus


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!