Start » Nieuws » NaNoWriMo 2018: eerste week zit er bijna op!

NaNoWriMo 2018: eerste week zit er bijna op!

9 November 2018

De kop is eraf! De eerste week van de NaNoWriMo zit er bijna op. We geven je nog wat extra tips om de eerste week positief af te ronden en met volle moed de tweede week in te gaan.

Beloon jezelf

Om jezelf gemotiveerd te houden, kun je jezelf elke week of zelfs elke dag een beloning geven voor je harde werk. Na elke 12.000 woorden mag je een gebakje halen bij de bakker, of na drie uur achter elkaar schrijven mag je lekker even pauze nemen en een filmpje kijken. Kies iets waar je blij van wordt en waar je naar kan uitkijken tijdens het schrijven.

Denk niet te veel na

Blijven schrijven is de sleutel tot een succesvolle NaNoWriMo. Schrijf alles wat er in je opkomt, alle subplots en zijwegen mag je gewoon in je verhaal stoppen. Schrappen en redigeren komt later. Ook de structuur van je verhaal hoeft niet perfect te zijn, stop niet teveel tijd in het organiseren van je hoofdstukken. Zolang jij zelf maar voldoende overzicht hebt, is het goed. Nadenken over je plot en de personages kost veel tijd – wat je in deze maand nou eenmaal niet hebt. Je verhaal vormt zichzelf wel tijdens het schrijven.

Stop niet als je vastloopt

Er komt ongetwijfeld een moment waarop je naar je scherm of papier zit te staren, zonder enig idee hoe je verder wilt gaan met je verhaal. Dat is frustrerend en het is heel begrijpelijk dat je dan liever even de handdoek in de ring gooit en denkt: dat doe ik later wel. Maar dit is nou net het slechtste moment om te stoppen! Probeer je pen pas neer te leggen, als je lekker in de flow zit en weet hoe je verder wilt gaan. Zo eindig je je schrijfsessie met een positief gevoel, waardoor het de volgende keer gemakkelijker wordt om weer aan het schrijven te gaan.

Wees niet te streng voor jezelf

Die 50.000 woorden halen is natuurlijk het ultieme doel, maar als je nu al achter loopt op je planning: no worries. Laat je er niet door ontmoedigen en ga er vooral niet over stressen. Die 50.000 is niet de norm voor een succesvolle NaNoWriMo – het is een succes geweest als je kilometers hebt gemaakt en tevreden bent met wat je op papier hebt gekregen. Zorg dat het woordendoel een positieve aanmoediging blijft, het is niet erg als je het niet haalt.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- NaNoWriMo: tips voor de eerste week
- Nog maar één week tot NaNoWriMo 2016!
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- NaNoWriMo: zo haal je die 50.000 woorden in 30 dagen
- Mijn eerste NaNoWriMo – Deel 1: Nog nooit zó veel geschreven


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN