Start » Nieuws » Maak je een boek, een e-boek of app?

Maak je een boek, een e-boek of app?

27 Maart 2013

Maak je een boek, een e-boek of app? Tijdens de Schrijfdag op zaterdag 23 maart in Brussel vond er een debat plaats tussen Ivo Victoria en Max Greyson. Zij gaven beiden toe niet vanaf een tablet of e-reader te lezen.

De redenen waren wisselend: het licht van het scherm van de iPad heeft een vermoeiende werking, de identiteit van het boek gaat door het gemis aan een cover verloren en het boek ‘voelt beter aan. ‘Maar dat is de romanticus in mij,’ aldus Victoria.

Voordelen werden ook genoemd, waaronder het feit dat e-boeken impulsieve aankopen stimuleren. Is er een aanbieding, dan ben je sneller geneigd een e-boek te kopen. Je bent immers maar een paar ‘clicks’ verwijderd van het lezen. Ook kan het een pragmatische keuze zijn. Als je bijvoorbeeld veel op reis bent, heb je met een e-reader al jouw boeken bij de hand zonder het extra gewicht.

Het woord als basis van het product

Interessant om te zien was de wrijving tussen de twee schrijvers, die elk een andere visie op het nut van e-boeken en apps hadden. Zo vond Victoria dat een interactief boek niet bevorderlijk is voor de beleving van het verhaal. ‘Je hebt het gevaar dat je de fantasie van de lezer wegneemt,’ aldus de schrijver. Greyson vond daarentegen dat de extra functionaliteiten de ervaring bevorderen, juist doordat de lezer zich met interactie in het verhaal kan verdiepen. Maar: ‘Als het woord niet meer de basis is van het product, dan gaat de literatuur verloren,’ aldus Greyson.

Beide schrijvers waren het erover eens dat e-boeken een goede keuze voor schrijvers is. Het is goedkoop om ze te realiseren en je bereikt er altijd wel een publiek mee. Ook om piraterij maken ze zich niet druk. ‘De muziekindustrie heeft bewezen dat beveiliging niet werkt,’ aldus Victoria. Volgens hem zitten er juist voordelen aan als e-boeken niet beschermd zijn. ‘Hoeveel artiesten zijn er wel bekend geworden door illegale downloads? Dat kan ook zo werken voor schrijvers.’

Dus, moet je als schrijver voor een analoog of digitaal boek kiezen bij het uitgeven? Die vraag lijkt niet van belang. ‘Het is niet het een of het ander,’ volgens Victoria. ‘Ik wil mijn tekst in de vorm uitbrengen waarvoor er een markt is. Kies dus waar je in gelooft. Waarom schrijf je anders?’

Gisteren publiceerden we een verslag over de eerste lezing van de dag: 'Van tekst naar theatertekst', onder meer met een confronterende rap van slamdichter Seckou. Lees het verslag hier.

Bron: http://creatiefschrijven.be/

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Van tekst naar theatertekst


Tags:
Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding