Afbeelding

Chris Lomme en Seckou bij het Literair Artiestenkaffee. Foto door Mickey Verbeeck

Van tekst naar theatertekst

Van tekst naar theatertekstTekst, rap en acteren gaan hand in hand met elkaar, bleek uit het gesprek tussen Michael de Cock, Jan Geers, Chris Lomme en Seckou op de jaarlijkse schrijfdag van Creatief Schrijven in Brussel.

Met als thema ‘Tekst naar theatertekst’ gingen Michael de Cock (scenarist, theaterman, schrijver en directeur van Het Arsenaal in Mechelen), Jan Geers (regisseur, coach en dramadocent), Chris Lomme (actrice, dichteres) en Seckou (slamdichter) met elkaar in gesprek. ‘Een tekst is niks als je er niemand mee bereikt en als men het niet kan voelen,’ aldus Seckou. Mensen wakker schudden, dat willen we met onze teksten bereiken. Gedurende het gesprek gaf Chris Lomme in samenwerking met Seckou een voorproefje van hun nieuwe voorstelling. Poëzie in beweging is hetgeen waar ze het publiek mee introduceren. Hun performance is met name gericht op gedichten die ‘stemmen van verzet vertolken.’

Slam Poetry als communicatiemiddel

Een tweede optreden van Seckou liet met een specifieke methode zien hoeveel je los kunt maken met Slam Poetry. Geïnspireerd door de Amerikaanse rapper Gift of Gab liet de dichter het publiek één voor één een letter van het alfabet zeggen, waarop hij een korte en krachtige rap bracht bestaande uit vrijwel alleen maar woorden die met die ene letter begonnen. De kracht en betekenis, maar ook Seckou’s houding, zorgde ervoor dat hij het publiek gevangen hield. En hoewel dit optreden niet was geïmproviseerd, toonde het wel de overgang van tekst - en dichten - naar acteren.

Seckou eindigde het gesprek met de rap Somebody Blew Up America van Amiri Baraka, één die de luisteraar confronteert met de begrenzingen van de wereld die wij onszelf opleggen. Het gedicht maakte gedachten los bij het publiek, die zelfs na afloop van de bijeenkomst zorgden voor filosofische vragen als: ‘Wat is je verantwoordelijkheid als mens om je kritisch op te stellen in de maatschappij?’ Al in al een geslaagd gesprek dat aantoonde hoe tekst, dichten en theater elkaar kunnen aanvullen.

We schreven ook een verslag over het interview met Ivo Victoria en Max Greyson, over boeken, e-boeken en apps. Lees het verslag hier.

Bron

http://creatiefschrijven.be/