Afbeelding

interview, lizette van geene, romantiek, roman, liefde, seks

Lizette van Geene

Lizette van Geene: “Als schrijver van deze liefdesromans moet je écht goed uit de kast komen als je wilt opvallen.”

Schrijfster Lizette van Geene won met haar bouquetreeksboekje Onder de Italiaanse zon de Bouquet Schrijfwedstrijd, samen met vier andere schrijfsters. Maar hoe schrijf je een goed romantisch verhaal? Lizette van Geene vertelt over haar lusten en lasten als een roman(tische) schrijver.


Gefeliciteerd met het winnen van de wedstrijd! Hoe was het om een bouquetreeksboekje te schrijven?

Dankjewel! Een groot deel van mijn oeuvre bestaat uit romantische verhalen, maar toch was het schrijven van een bouquetreeksboekje net even anders. Ik twijfelde even, maar besloot om mee te doen en te kijken wat het zou worden. Ik ken de boekjes omdat ik ze als tiener veel las. Het was vooral leuk om eens iets totaal anders te doen. Zo bestaat er voor bouquetreeksboekjes bij uitgeverij Harlequin een vast stramien. Door dat vaste stramien zou je denken dat alle verhalen automatisch op elkaar lijken, maar toch kan je inhoudelijk creatief zijn. Zo vonden de net-niet-seks-scènes bij mijn verhaal pas tegen het einde plaats. Hierdoor had ik meer tijd om het romantische drama uit te werken.

Een tijdje geleden schreef je een blog over fantasieën in bouquetreeksboekjes. Zo beschreef je in je blog dat van origine bouquetreeksboekjes vooral gaan over een dominante man en een ontvangende vrouw. Hoe ging jij om met de relatie tussen man en vrouw in jouw bouquetreeksboekje?

In mijn boek zijn mijn hoofdpersonen Puck en Daunte aan elkaar gewaagd: ze zijn beiden zelfstandig, ze maken beiden hun eigen keuzes. Puck wordt dan ook niet per definitie meteen overrompeld door Daunte. Ik probeerde vooral om het verhaal luchtiger te maken. Zo lachen de hoofdpersonages vaak om elkaar. Daarnaast zijn het jeugdvrienden, waardoor ze terugvallen op een eerdere relatie, en eerdere gevoelens. Daarmee is hun relatie en de plotselinge aantrekkingskracht geloofwaardiger. Voor de omgeving van het verhaal bedacht ik hoe het zou zijn als ik ineens ergens in Italië een landgoed zou erven. Net zoals in andere verhalen gebruik je ook in deze boekjes je fantasie. Als ik een romantisch verhaal schrijf, denk ik allereerst aan wat ik betoverend vind. Daarnaast bekijk ik of de beschreven handelingen en gebeurtenissen geloofwaardig zijn. Soms doe ik een handeling na met mijn handen om te kijken of het echt logisch is. Geloofwaardigheid van een verhaal is belangrijk. Als Puck in de keuken iets zegt tegen haar vriendin terwijl Daunte buiten in het zwembad zit, moet het kloppen dat hij hoort wat zij vertelt. Dit zijn handelingen waar ik over na denk.

Welke tips zou je graag willen geven aan beginnende schrijvers van dit soort romantische verhalen?

Als schrijver van deze liefdesromans moet je écht goed uit de kast komen als je op wilt vallen. Er zijn namelijk al zoveel liefdesromans. Bij andere genres zijn er daarnaast meer opties om lezers te boeien. Als je een liefdesroman schrijft beperken deze opties zich vaak tot de liefdesrelatie en hoe deze zich vormt door het verhaal heen. Gebruik je seksscènes in je boek, dan is het belangrijk dat je dit gedoseerd doet. De seks moet functioneel zijn en iets toevoegen. Ook hier is het belangrijk  dat de scènes geloofwaardig en realistisch zijn. En de man, of vrouw, moet iemand zijn die je als lezer ook wel leuk kán vinden. Het is raar als je personages verliefd zijn zonder dat ze daar een geloofwaardige reden voor hebben. Daarnaast vind ik persoonlijk het schrijven van seksscènes moeilijk; de beschrijvingen zijn snel lachwekkend of erg plastisch.

Hoe zag jouw pad naar volwaardig schrijfster er eigenlijk uit?

Ik schreef als kind altijd al. Helemaal in het begin had ik een dagboek, maar ik schreef er nooit veel in. Vanaf ongeveer dertien jaar schreef ik voor het eerst verhaaltjes. Soms ging ik dan met mijn vader mee naar zijn kantoor waar zo’n oude typemachine stond. Daar typte ik vervolgens mijn verhalen op uit. Als kind schreef ik niet omdat ik het idee had dat ik later schrijfster wilde worden, maar vooral omdat ik het gewoon leuk vond om te doen. Toen ik rond de twintig was, stuurde ik voor het eerst een manuscript naar een uitgeverij. En toen ik ongeveer 30 was deed ik ook mee met schrijfwedstrijden. Het belangrijkste is dat ik altijd schreef; verhalen, dagboeken en ook aanzetten tot romans. Het was niet zo dat ik elke dag actief schreef, maar het schrijverschap was er altijd al wel op de achtergrond. Uiteindelijk begon ik wedstrijden te winnen en ook eindigde ik vaak vrij hoog. Vanaf dat moment probeerde ik meer te doen met mijn verhalen.

Over Lizette van Geene

Lizette van Geene schrijft korte verhalen, romans en educatieve publicaties in haar eigen vakgebied (werk, loopbaan en gezondheid). Ze is freelance recensente literatuur bij het Eindhovens Dagblad en werkt als schrijfcoach, onder andere bij Schrijven Online. Sinds 2004 worden haar verhalen gepubliceerd in (e) magazines, onder andere in Tirade en het Vlaamse Deus ex Machina. Deelname aan literaire schrijfwedstrijden resulteerde in nominaties en prijzen. David, en andere bewijzen van liefde is haar eerste roman. In augustus 2017 verscheen haar verhalenbundel Een nacht om te horzelen.