Afbeelding
Door Carl Van Vechten via Wikipedia
Door Carl Van Vechten via Wikipedia
Houd jezelf op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!
Op 18 november 2023, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de zesde Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs zal worden uitgereikt in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.
De prijs van € 7.500,- is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, als bijvoorbeeld redacteur, recensent of columnist. Incidenteel publiceren in journalistieke of literaire media is geen bezwaar.
Het onderwerp van het essay - één inzending per persoon - is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties en verhalende proza worden niet als essays beschouwd.
Bron: van Bijleveltstichting
Op 21 juli werd bekendgemaakt dat lezers het boek als de Hemel genoeg ruimte heeft (Podium) van Splinter Chabot veruit het mooiste LHBTIQ+-boek van het afgelopen jaar vinden. De blij verraste Chabot kreeg de plaquette voor Het Regenboogboek van het Jaar uitgereikt in aanloop naar de Pride in de Amsterdamse boekhandel Scheltema. Deze publieksprijs is voor de derde keer georganiseerd en is een samenwerking van Lezerscommunity Hebban.nl en queer lifestylemagazine Winq.
Regenboogboeken zijn steeds zichtbaarder in het aanbod van boekhandels en bibliotheken. Uit consumentenonderzoek uit 2022 bleek al dat Nederlanders diversiteit en representatie in het aanbod voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk vinden.* De toegenomen aandacht voor LHBTIQ+-emancipatie is volgens Martijn Kamphorst, hoofdredacteur van Winq, ook terug te zien in het boekenaanbod: ‘In het verleden was het soms echt zoeken naar goede LHBTIQ+-boeken, maar inmiddels zouden we meerdere pagina’s met boekentips kunnen vullen. En dat is zo ongelooflijk mooi en belangrijk voor de LHBTIQ+-gemeenschap, maar ook voor al die andere mensen die door het lezen van boeken hun blik op de wereld willen vergroten.’
Bron: Hebban
In een persverklaring heeft het Roald Dahl Museum verontschuldigingen uitgesproken voor antisemitische uitspraken die de overleden Britse schrijver in het verleden heeft gedaan. Het museum schrijft: “Het racisme van Roald Dahl valt niet te ontkennen en is onuitwisbaar, maar we hopen dat het vermogen van Dahls creatieve nalatenschap om goed te doen, blijft bestaan.”
Een van de uitspraken deed Dahl tijdens een interview in de jaren tachtig. Hij stelde dat “het Joodse karakter iets van vijandigheid opwekt”. Hij weigerde zich te verontschuldigen voor deze uitspraak.
Al meerdere keren hebben mensen zich verontschuldigd voor Dahls uitspraken. Zo spraken zijn nabestaanden zich in 2020 uit over de antisemitische opmerkingen en boden hun excuses aan voor de “blijvende en vanzelfsprekende pijn” als gevolg van zijn opmerkingen.
In februari van dit jaar werden verschillende aanstootgevende termen uit de nieuwe edities van zijn werken geschrapt.
Bron: HLN
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.