Afbeelding
Foto door YI REN via Pexels
Foto door YI REN via Pexels
Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.
Dichter Ester Naomi Perquin stopt als columnist bij De Groene Amsterdammer. Haar columns bestonden uit persoonlijke verhalen naar aanleiding van een gedicht. De verhalen verschenen vanaf september 2018 en haar laatste column verscheen op 9 augustus 2023.
De Groene Amsterdammer meldt: ‘Zij gaat zich na de zomer richten op het schrijven van langere stukken over onder meer macht en machtsmisbruik.’
In de Japanse literatuur klinkt steeds vaker maatschappijkritiek vanuit een verrassende hoek. Hoewel lange tijd apolitieke romans uit Japan het internationaal publiek vonden, breken er nu progressieve vrouwen door die niet schromen misstanden in hun thuisland aan de kaak te stellen. Drie vrouwen vertellen hun verhaal in 360 magazine.
Een van die vrouwen is Mieko Kawakami (46) die de literaire wereld op slag veranderde toen zij in 2008 de novelle Borsten en eitjes uitbracht. Het verhaal gaat over de waarde van de vrouw in de Japanse maatschappij en wat het betekent om als dertigjarige ongehuwde en aseksuele vrouw moeder noch dochter te zijn. Een gewaagd onderwerp voor het Japan dat nog altijd op de drie pilaren Huwelijk, Kinderen en Werk steunt. The New York Times bejubelde dit boek en inmiddels wordt er ook een Duitse theaterversie van gemaakt.
Kawakami is internationaal doorgebroken en dat is extra indrukwekkend, gezien haar achtergrond. Ze had maar weinig mogelijkheden om een plek te bemachtigen in de literaire wereld. Ze werd in Osaka geboren in een gezin dat het niet breed had, en begon al op jonge leeftijd te werken. Op haar veertiende had ze een baantje in een fabriek, daarna in een bar, om haar alleenstaande moeder en haar broer te ondersteunen.
Sindsdien is Kawakami een internationale ster met een reclamecontract voor haarproducten en een entourage van woordvoerders en assistenten.
Haar openheid over de onzekere omstandigheden uit haar jeugd, haar onverbloemde mening en publicatie van opiniestukken maken haar een uitzondering in de Japanse literaire wereld.
Lees hier het volledige artikel.
Bron: 360 magazine
Het boek Zij wilden niet buigen vertelt het verhaal van KNIL-guerrillastrijders die onder geïmproviseerde en benarde omstandigheden het de Japanners maandenlang knap lastig wisten te maken. Op het eiland Timor boden honderden Nederlanders van het Koninklijk Nederlands-Indië Leger, samen met Australische militairen, in 1942 weerstand tegen de Japanners. Nazaten van deze KNIL-guerrillastrijders schrijven een boek met verhalen over deze guerrilla.
Twee van deze nazaten zijn Leo Bloemhard en Ineke Bakker. Hun vaders waren KNIL-veteranen en kwamen in verzet op Timor na de Japanse invasie van Nederlands-Indië. KNIL hield daar nog tien maanden stand waardoor de Japanners Timor niet als uitvalsbasis konden gebruiken om Australië aan te vallen. Daarnaast konden de meer dan tienduizend Japanse militairen door het verzet niet ergens anders worden ingezet.
De eerste uitgebreide Nederlandse publicatie over de guerilla van het KNIL op Timor in 1942 is samengesteld door historicus Robbert van Leeuwen en het project Verzet Timor 1942. Er is intensief onderzoek gedaan om dit boek tot stand te brengen. Zij wilden niet buigen bevat meer dan 470 bladzijden en unieke foto’s en illustraties.
Bron: RTV Utrecht
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!