Afbeelding

Sander Kollaard wint Libris Literatuur Prijs 2020, Carlos Ruiz Zafón (55) overleden

Foto: Pexels

Literair nieuws: Kollaard wint Libris Literatuur Prijs 2020, Carlos Ruiz Zafón overleden

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Sander Kollaard krijgt de Libris Literatuur Prijs 2020

Sander Kollaard heeft maandagavond de Libris Literatuur Prijs 2020 gewonnen met zijn roman Uit het leven van een hond. In het boek volgt de lezer vierentwintig uur lang de doodgewone vijftiger Henk, samen met zijn hond.

"Kollaard schrijft alsof hij praat met de lezer, gezellig, haast met een kopje thee erbij. Maar we merken al snel dat er meer steekt achter die knusse toon, achter de lichtvoetige zinnetjes. Dit is geraffineerder, voel je, en je moet zorgvuldig lezen", schrijft de jury.

Voor Schrijven Magazine gaf Sander Kollaard schrijftips én vertelde hij over Uit het leven van een hond. Lees het hier

Afbeelding

Uit het leven van een hond

Schaduw van de wind-schrijver Carlos Ruiz Zafón (55) overleden

De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón, onder meer bekend van het boek La sombra del viento (De schaduw van de wind), is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker in zijn woonplaats Los Angeles.

De auteur, die afkomstig is uit Barcelona, schreef vaak over zijn stad. Voordat hij in 2001 doorbrak met De schaduw van de wind schreef hij jeugdboeken waaronder Marina dat zich afspeelt in Barcelona in de jaren 80. De schaduw van de wind won meerdere prijzen en is wereldwijd miljoenen keren verkocht. Het was het eerste deel van een vierluik rondom het Kerkhof der Vergeten Boeken, met als tweede deel Het spel van de engel. Het vierde deel, Het labyrint der geesten, kwam in 2017 uit. 

Bron: NU.nl

Annet Schaap grijpt met Lampje naast prestigieuze Britse jeugdboekenprijs 

Annet Schaap is vorige week niet tot winnaar verkozen van de Carnegie Medal voor haar boek Lampje. De prijs ging naar Anthony McGowan met zijn boek Lark, zo werd bekendgemaakt in het BBC-radioprogramma Front Row.

Het was de eerste keer dat een vertaald boek kans maakte op de prestigieuze Britse jeugdboekenprijs. De jury noemde het boek van Schaap bij de bekendmaking van de nominaties "net zo aangenaam donker en licht als de beste sprookjesachtige avonturen". Lampje gaat over de dochter van een vuurtorenwachter, die elke avond het licht in de vuurtoren aansteekt. Op een stormachtige avond zijn de lucifers op en gaat alles mis.

Bron: NU.nl

Nijmeegse positiviteitsexpert Mark Verhees verkoopt 10.000 boeken in eerste maand

Het boek van de manisch positieve Mark Verhees Eenvoudiger leven in onrustige tijden, is binnen een maand toe aan de derde druk. Al wekenlang staat het boek in de top 3 van meest populaire boeken bij Bol.com en meer 10.000 exemplaren zijn verkocht. 

Verhees: ‘Ik ben blij verrast met het succes. Kennelijk voorziet mijn boek in een behoefte. In een wereld vol chaos, onzekerheid en stress is het heerlijk om de rust, het vertrouwen en de kracht in jezelf te kunnen vinden. Dat was al zo, maar nu helemaal. We merken het ook aan reacties van lezers, die helemaal in het boek opgaan en er veel positieve energie van krijgen. Het is blijkbaar zo herkenbaar en voelbaar, dat het enthousiasme gedeeld wordt.'
 

Uitgeven