Afbeelding

Afbeelding van een dubbelgevouwen krant met daarnaast een huistelefoon

Photo by Kseniya Budko

Literair nieuws: Boekenbon Literatuurprijs en NS Publieksprijs bekend

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Jan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs met Mauk

Jan Vantoortelboom heeft met zijn roman Mauk, uitgegeven door Atlas Contact, de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. De jury zei over de roman: “Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen… Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.”

Wil je je manuscript laten bekijken door Jan? Dat kan zeker, hij is namelijk een van onze manuscriptbeoordelaars!

Meer weten?

Bron: Tzum.info

NS Publieksprijs 2023 gaat naar De Camino van Anya Niewierra

Nog een grote prijs is recent uitgereikt, namelijk de NS Publieksprijs, die dit jaar gaat naar De Camino van Anya Niewierra. De roman kreeg 34% van de 106.914 stemmen die werden uitgebracht. Niewierra reageert dankbaar op het nieuws: “Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal. Ik bof met mijn lezers, want dankzij hen is De Camino het succes geworden dat het nu is. En daar reken ik ook de boekverkopers onder! Zij waren het die het boek vanaf het begin omarmden en anderen wisten te enthousiasmeren. Zonder al mijn lezers was dit niet gelukt! Bedankt voor jullie stem, jullie enthousiaste reacties, en vooral voor het lezen!”

Andere genomineerden waren Esther Verhoef (Alter Ego), Herman Koch (Het Koninklijk Huis), Suzanne Vermeer (Koraalrif), Arthur Japin (Wat stilte wil) en Israel van Dorsten (Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold).

Bron: Tzum.info

Veel influencers bestormen de top van de Bestseller60

Week 45 is bijzonder voor de bestsellerlijst van de CPNB, want de eerste twee plekken zijn overgenomen door boeken van influencers. Choosing me van Instagram-psycholoog Kelly Weekers komt uit het niets op 1 binnen. Op 2 staat Pien laat haar eten zien – vol. 2 van Instagram-kok Pien Wekking. Francien Oomen sluit de top 3 met het nog steeds populaire Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?.

Bron: Tzum.info

Uitgeven