Afbeelding

W.H. Auden in 1939.

Liefdesverhaal In de Ban van de Ring bijna geschrapt

Liefdesverhaal In de Ban van de Ring bijna geschrapt door W.H. Auden.Zelfs mensen die In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien niet hebben gelezen, kennen het liefdesverhaal van Aragorn en Arwen. Wat blijkt: die was bijna door Tolkien geschrapt op advies van dichter en literaturcriticus W.H. Auden.

Onnodige liefdesrelatie

Dat blijkt uit een ongepubliceerde brief uit 1955 aan Tolkiens uitgever Rayner Unwin, waarin de schrijver aangeeft moeite te hebben met het schrijven van De Terugkeer van de Koning, het derde en laatste deel van de boekenreeks. In het boek staat de reis van de hobbit Frodo om de ring van Sauron te vernietigen centraal, maar speelt ook de relatie tussen Aragorn en de elf Arwen een grote rol. In het derde deel kiest Arwen ervoor bij Aragorn te blijven en – als langlevende elf – hem uiteindelijk te zien sterven.

‘Auden keurt het derde deel over het algemeen goed, maar hij vindt de Aragorn-Arwen kwestie onnodig en te vluchtig,’ schrijft Tolkien. ‘Ik hoop dat het fragment van de ‘saga’ hem zal genezen. Ik vind het nog steeds hartverscheurend: een allegorie van naakte hoop. Ik hoop dat jij dat ook vindt.’.

Veiling

Audens positieve recensie van de trilogie in The New York Times van 1956 gaf aan dat de criticus toch overtuigd was door Tolkiens verhaal. De brief van Tolkien wordt op 19 maart geveild door veilinghuis Bonhams. Naar verwachting gaat de brief zo’n zes- tot achtduizend pond opbrengen.

Bron

www.theguardian.com/books/2014/feb/11/jrr-tolkien-advised-wh-auden-lord-of-the-rings

Uitgeven