Start » Nieuws » Liefdesverhaal In de Ban van de Ring bijna geschrapt

Liefdesverhaal In de Ban van de Ring bijna geschrapt

14 Februari 2014

Liefdesverhaal In de Ban van de Ring bijna geschrapt door W.H. Auden.Zelfs mensen die In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien niet hebben gelezen, kennen het liefdesverhaal van Aragorn en Arwen. Wat blijkt: die was bijna door Tolkien geschrapt op advies van dichter en literaturcriticus W.H. Auden.

Onnodige liefdesrelatie

Dat blijkt uit een ongepubliceerde brief uit 1955 aan Tolkiens uitgever Rayner Unwin, waarin de schrijver aangeeft moeite te hebben met het schrijven van De Terugkeer van de Koning, het derde en laatste deel van de boekenreeks. In het boek staat de reis van de hobbit Frodo om de ring van Sauron te vernietigen centraal, maar speelt ook de relatie tussen Aragorn en de elf Arwen een grote rol. In het derde deel kiest Arwen ervoor bij Aragorn te blijven en – als langlevende elf – hem uiteindelijk te zien sterven.

‘Auden keurt het derde deel over het algemeen goed, maar hij vindt de Aragorn-Arwen kwestie onnodig en te vluchtig,’ schrijft Tolkien. ‘Ik hoop dat het fragment van de ‘saga’ hem zal genezen. Ik vind het nog steeds hartverscheurend: een allegorie van naakte hoop. Ik hoop dat jij dat ook vindt.’.

Veiling

Audens positieve recensie van de trilogie in The New York Times van 1956 gaf aan dat de criticus toch overtuigd was door Tolkiens verhaal. De brief van Tolkien wordt op 19 maart geveild door veilinghuis Bonhams. Naar verwachting gaat de brief zo’n zes- tot achtduizend pond opbrengen.

Bron: www.theguardian.com/books/2014/feb/11/jrr-tolkien-advised-wh-auden-lord-...

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijven als Tolkien
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!