Letterenfonds geeft schrijver € 5.660 om YouTube-filmpjes te verzamelen

Letterenfonds geeft schrijver € 5.660 om YouTube-filmpjes te verzamelenDigitaliseren is hipper dan hip. Dat realiseert het Letterfonds zich maar al te goed. Met de steun van het fonds is de afgelopen paar dagen het nieuwe digitale initiatief Boekbuis gelanceerd.

Verzamelplaats van literaire filmpjes

Schrijver Sidney Vollmer kreeg € 5.660,- van het Letterfonds om een website met YouTube-filmpjes te maken. ‘Op Youtube zwerven duizenden interessante video’s over Nederlandse literatuur en Nederlandse schrijvers. Maar veel van die video’s zijn lastig te vinden. Daarom verzamelen wij ze hier,’ aldus Vollmer.

Op de homepage van de website zie je veelal filmpjes die op andere websites zijn gepubliceerd, zoals Tzum, NRC Boeken, BoekBlad en Atheneum. De site wil in de toekomst ook literaire evenementen gaan livestreamen.

Boekbuis onnodig?

Was er echt € 5.660,- nodig om deze ‘lastig te vinden’ filmpjes te verzamelen? Literair weblog Tzum nam de proef op de som.

‘Wie op YouTube zoekt naar ‘A.F.Th. van der Heijden’ krijgt 33 resultaten (peildatum: 28 mei 2014). Je kunt de zoekresultaten vervolgens filteren (relevantie, beoordeling, et cetera). Wie naar ‘A.F.Th. van der Heijden’ zoekt op Boekbuis krijgt zeven (7) zoekresultaten te zien. Zeven!’

‘De rest van je beeldscherm wordt gevuld met filmpjes die helemaal niet over Van der Heijden gaan. Filmpjes over andere schrijvers en boeken van bijvoorbeeld de site Why I Love This Book, jawel, een site die mede gesponsord wordt door het Letterenfonds.’

Uitgeven