Afbeelding

koken, nieuws, boeken, schrijver

Pixabay

Kookboekenweek van start, Winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal bekend

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Kookboekenweek van start met uitreiking van Het Gouden Kookboek 2020

Yvette van Boven heeft dit jaar de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek gewonnen. Haar boek Home Made Basics werd door de vakjury beschreven als “compleet, met echt heerlijke, frisse, verrassende en maakbare recepten. Dit is een kookboek die Yvette op haar best uitstraalt samen met haar man Oof Verschuren.” Ook markeert de prijsuitreiking het begin van De Kookboekenweek. Deze duurt nog tot en met 15 november. Tijdens De Kookboekenweek stallen zowel boekhandel als bibliotheek de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit. Daarnaast zijn er ook workshops, proeverijen en lezingen.

Bron: Schrijverspunt

Winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal bekend

Afgelopen zaterdag 7 november werd het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden op NPO Radio 1. De winnaar van het Groot Dictee is dit jaar Olav van Kessel. Hij had slechts twee spellingsfouten. Zo spelde hij COVID-19 en watjekouw verkeerd. Naast de luisteraars waren er ook tien bekende Nederlanders die meededen aan het dictee. De winnaar van deze groep was Jean-Marc van Tol met zeven fouten. Jean-Marc is de tekenaar van de beroemde Fokke & Sukke strips. Wil je ook graag het dictee doen? Op de website van NPO Radio 1 kan je het dictee terugluisteren. De volledige tekst kan je hier vinden.

Bron: Onzetaal.nl

Schrijver Sneeuwspoor wint Knack Hercule Poirotprijs 2020

De winnaar van de 23ste Knack Hercule Poirotprijs is bekend gemaakt. Rudy Morren heeft met zijn boek Sneeuwspoor volgens de jury het beste Vlaamse misdaadverhaal weten te schrijven. Het boek gaat over gynaecoloog Peter Vandervlught: tijdens een routineoperatie maakt hij een fout die hem duur kan komen te staan. Daarnaast worden zijn vrouw en dochter ook nog eens slachtoffer van een misdaad. Rudy Morren ontvangt naast een bedrag van 5000 euro ook een speciale pen. Het boek zal worden uitgegeven bij uitgeverij Horizon.

Bron: Schrijverspunt

Crossing Border krijgt tegen advies in wel subsidie

Het literatuurfestival Crossing Border krijgt van de gemeente Den Haag subsidie. Zo wil de gemeenteraad verschraling van het kunstaanbod in Den Haag voorkomen en wil ze meer instellingen subsidie geven. Eerder dit jaar ontving de subsidieaanvraag van het festival een negatief advies van de adviescommissie voor Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur. Zo stelt de Commissie vast dat “Crossing Border het verhalen vertellende karakter van het festival in de aanvraag onvoldoende toelicht. Tot haar spijt moet de Commissie vaststellen dat Crossing Border ook in de huidige aanvraag niet de gewenste helderheid heeft kunnen verschaffen op dit punt.” Het festival vroeg voor de komende periode een bedrag van 444.000 euro aan.

Bron: Tzum

Uitgeven