Afbeelding

Beeld Shutterstock

Klassiekers om te lezen tijdens de kerstperiode

Kerstmis: tijd om, na het kerstdiner, lekker op de bank bij de kerstboomverlichting een boek te lezen. Maar welke? Live at IU vroeg literatuurexperts van Indiana University Bloomington naar een overzicht van boeken die je gelezen móet hebben of iemand cadeau kunt doen tijdens de kerstdagen. 

Cultuurveranderaars

Linda Charnes, een Shakespeare- en postmodernisme-deskundige, maakte een overzicht van boeken die zij op hun culturele impact geselecteerd had. Boeken die, volgens Charnes, de cultuur in de 21ste eeuw hebben vormgegeven. Charnes koos onder meer Ilias van Homerus – een werk dat voor vele westerse schrijvers een referentiepunt geweest is. Ook zette Charnes het beroemde Hamlet van Shakespeare op de lijst. ‘Het beroemdste toneelstuk aller tijden’, aldus Charnes op de website van de universiteit.

Vrouwelijke schrijvers

Deskundige op het gebied van vrouwelijke schrijvers Susan Gubar maakte ook een lijst van klassiekers – van vrouwelijk schrijvers deze keer. De lijst van vrouwelijke auteurs die ze samenstelde geven de lezer volgens Gubar onder andere inzicht in historische kwesties rondom vrouwen en helpen bij het begrijpen van de invloed van vrouwelijke literatuur op de hedendaagse cultuur. Gubar raadt onder andere Jane Eyre van Charlotte Brontë en Frankenstein van Mary Shelley aan.

Inspirerende werken

Ook Stephen Watt, deskundige op het gebied van 19e eeuwse melodrama en Ierse literatuur, stelde een lijst boeken samen die je gelezen moet hebben. Watt selecteerde onder ander Ulysses van James Joyce en King Lear van Shakespeare. Beide werken hebben volgens Watt vele auteurs beïnvloed.

Bron

http://newsinfo.iu.edu/news/page/normal/6677.html

Uitgeven