Boeken geïnspireerd op literaire klassiekers

Boeken geïnspireerd op literaire klassiekersMenig Dan Brown fan heeft er al een tijdje op gewacht. Morgen, op 14 mei, is het dan zover. Zijn nieuwste boek Inferno ligt in de schappen.

Zoals de titel suggereert is het boek geïnspireerd op het eerste deel van Dante’s meesterwerk La divina commedia (De goddelijke komedie). Brown is niet de enige auteur die zich door literaire meesterwerken liet inspireren. Een greep uit de oude (maar ook recente) doos:

The Hours (1998) door Michael Cunningham

Cunninghams roman vertelt het verhaal van drie vrouwen uit verschillende perioden van wie het leven op één of andere manier beïnvloedt is door Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway. De verhaallijn van één van deze vrouwen is zelfs bijna gelijk aan die van de hoofdpersoon uit Woolfs roman. Cunnigham won de Pulitzer Prijs met The Hours, waarna er een film van werd gemaakt die genomineerd werd voor een Oscar.

Scarlett (1991) door Alexandra Ripley

‘I can't go all my life waiting to catch you between husbands.’ Een bekend citaat van Rhett Butler uit de film Gone with the wind (Gejaagd door de wind) van het gelijknamige, populaire boek van Margaret Mitchell uit 1936. Het verhaal gaat over de zuidelijke schone Scarlett O’Hara die haar leven voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog vertelt. Het vervolg, getiteld Scarlett, was een minder groot succes. Desalniettemin werd het boek verfilmd en kwam er in 1994 een miniserie uit voort.

Faust (1808) door Johann Wolfgang von Goethe

Goethe’s meest bekende literaire werk is geïnspireerd op de medicus Johann Faust, die in de zestiende eeuw ook als inspiratie diende voor Christopher Marlowe’s toneelstuk The tragical history of Dr. Faustus. De hoofdpersoon uit Marlowe’s werk wil over superieure kennis beschikken en sluit een pact met de duivel. Dit ‘geschenk’ moet hij echter met zijn ziel bekopen. Uit deze verschillende werken is de term Faustlegende voortgekomen.

Wide Sargasso Sea (1966) door Jean Rhys

Het is de meest succesvolle roman van Rhys en is bovendien een prequel van Charlotte Brontë’s populaire roman Jane Eyre uit 1847. Wide Sargasso Sea vertelt het verhaal van Bertha Mason, ook wel bekend als the madwoman in the attic in Jane Eyre, voordat ze door haar echtgenoot Mr. Rochester naar Engeland wordt gebracht. Rhys’ roman is een potkoloniaal werk waarin thema’s zoals raciale ongelijkheid en aanpassing een grote rol spelen.

The House of Silk (2011) door Anthony Horowitz

Horowitz’ populaire roman verhaalt een nieuw Sherlock Holmes avontuur dat uiteraard geïnspireerd is op het werk van de befaamde auteur Sir Arthur Conan Doyle. In Horowitz’ roman staan wederom de hoofdpersoon detective Sherlock Holmes en zijn hulpje Watson voor een mysterie wanneer ze een geheim genootschap tegenkomen, de zogeheten the House of Silk.

Bron

http://www.schrijvenonline.org/