Afbeelding
Rian Visser
Rian Visser
Twaalf dagen lang werden kinderen op de bassischool afgelopen maand ondergedompeld in de verhalen tijdens de Kinderboekenweek. Zo komen er schrijvers langs, wordt er voorgelezen uit de zogenoemde kerntitels en zijn ze bezig met het thema van de Kinderboekenweek. Een van de geluksvogels van dit jaar is schrijfster Rian Visser. Haar boek De steen en de tijd werd verkozen tot één van de kerntitels van de Kinderboeken én extra bijzonder: haar boek is uitgegeven in eigen beheer. Het is daarmee voor het eerst dat een boek, uitgegeven in eigen beheer, is verkozen door de CPNB tot een kerntitel van de Kinderboekenweek. Wij spraken met haar.
De kerntitel betekent veel voor Rian Visser. “Ik heb dit boek speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek”, vertelt ze. “Natuurlijk zijn er al veel kinderboeken die over geschiedenis gaan, maar het thema van deze boeken gaat vaak over ridders en kastelen. Ik denk dan ook dat het gelukt is omdat ik juist een boek heb geschreven dat er nog niet was. Er was gewoon nog geen boek over een zwerfkei dat kleuters zo goed de geschiedenis laat zien.” Zo gaat het boek over het unieke perspectief van een steen door de tijd. Door het boek heen ziet de zwerfkei de wereld om hem heen telkens veranderen. Echter wil ze wel graag benadrukken dat het verkrijgen van een kerntitel met dit onderwerp geen simpel kunstje was. “Elke uitgever geeft boeken uit voor de Kinderboekenweek en ze hopen allemaal dat zij worden gekozen. Ik heb heel veel geluk gehad dat ze mijn boek hebben uitgezocht.”
Echter betekende de verkiezing als kerntitel niet alleen maar blijdschap voor Rian. “Toen ik het nieuws hoorde was ik natuurlijk helemaal door het dolle heen, maar daarna ben ik voor een paar maanden erg zenuwachtig geweest dat de CPNB zich later toch zou bedenken. Die gedachte is niet zo gek als het lijkt. Zo hebben ze in België voor de Jeugdboekenmaand de regel dat boeken waarbij de auteur zelf als uitgever betrokken is, geen aandacht mogen krijgen. Toen ik mijn boeken wilde aanmelden in België, kreeg ik te horen dat boeken uitgegeven in eigen beheer niet mee mochten doen. Ik was erg bang dat de CPNB eenzelfde regel zou hebben.”
Dat de verkiezing tot kerntitel ook veel voordelen met zich meebrengt, mag duidelijk zijn. “Als je boek wordt gekozen, weet je gewoon dat het aandacht gaat krijgen. Elke boekwinkel koopt de kerntitels in, elke bibliotheek gaat ze presenteren en alle scholen krijgen een mail waarin de kerntitels worden bekend gemaakt. Dit betekent dat je als schrijver al snel een paar duizend exemplaren meer verkoopt dan normaal. Een ander boek van mij is één keer eerder verkozen tot kerntitel, dat was uitgegeven bij uitgeverij Gottmer. Vooral omdat ik De steen en de tijd in eigen beheer heb uitgegeven, is de verkiezing deze keer echt een gouden kans geweest”.
“Voor de Kinderboekenweek heb ik veel scholen bezocht, van groep 1 tot 8,” vertelt Rian. “Wat voor mij erg nuttig was, is dat ik tijdens de bezoeken goed heb kunnen zien hoe kinderen van verschillende leeftijden reageerden op mijn boeken. Als schrijver is het heel goed om af en toe geconfronteerd te worden met je doelgroep. Toen ik begon met het schrijven van kinderboeken, las ik vaak mijn verhalen voor aan mijn eigen kinderen. Op deze manier heb ik goed mijn woordgebruik kunnen testen. Als ik had geschreven: ‘Mag ik een ijsje?’ vraagt Katinka. Papa schudt zijn hoofd”, vroeg mijn dochtertje vaak wat papa nu precies aan zijn hoofd had. Op deze manier kwam ik erachter dat het belangrijk is om het duidelijk op te schrijven. Zo is de zin “’Nee’, zegt papa terwijl hij zijn hoofd schudt” veel beter te begrijpen.”
Natuurlijk mag je best woorden gebruiken die ze kunnen leren, benadrukt Rian. “Zo liep ik een keer met mijn zoon buiten terwijl er plassen lagen van de regen. Mijn zoon omschreef deze plassen als ‘zompig’, een woord dat hij had geleerd van een boek. In het boek stond een tekening van een moeras met veel water, dat beeld had hij gelinkt aan het nieuwe woord. Buiten wilde hij dat nieuwe woord graag testen door te zeggen: “Mam, zompig hè?”. Als je kinderen om je heen hebt, ben je vanzelf bezig met taal en nieuwe woorden. Ik ben echt met mijn eigen kinderen mee gegroeid.”
Rian Visser (1966) studeerde grafische vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft een eigen ontwerpbureau, waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met boekvormgeving. In 1999 schreef ze haar eerste kinderboek. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verschenen. In 2010 richtte ze haar eigen uitgeverij Books2download op. Daarmee geeft ze soms boeken in eigen beheer uit. Haar bekenste series zijn Blitz!, Robotoorlog en Zar. Haar bekendste prentenboeken zijn Nippertje en De wedstrijd van Schildpad en Haas. Daar is nu De steen en de tijd bijgekomen.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!