Afbeelding

Door Oscar - Eigen werk, GFDL,

Jules Deelder schrijft Poëziegeschenk 2017

Jules Deelder schrijft het Poëziegeschenk 2017De Poëzieweek zal plaatsvinden van donderdag 26 januari 2017 t/m woensdag 1 februari 2017. Aan de vooravond van deze week zal in Nederland voor de 23e keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt worden en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs. Jules Deelder schrijft het Poëziegeschenk voor deze editie.

Humor

Het thema van deze Poëzieweek wordt ‘humor.’ Gedichten worden eerder gezien als serieus dan humoristisch. Het lijkt dus alsof Deelder een moeilijke taak te wachten staat. Toch staat hij bekend om zijn performances en de humor die vaak in zijn werk terug te vinden is.

Deelder werd in 1966 bekend als performer. Zijn poëziedebuut Gloria Satorio verscheen bij de Bezige Bij, waarna nog vele bundels volgden, waaronder Tussentijds (2008) en Dag en Nacht (2014). Deelder bespreekt in zijn werken vaak de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en zijn eigen leven.

Zijn werken zijn absurdistisch, maar toch glashelder. Hij ontving meerdere prijzen, waaronder de Anna Blaman Prijs (1988), de Johnny van Doorn-prijs voor de gesproken letteren (1999) en de Tollensprijs (2005).

Naast gedichten schrijft Deelder ook proza en bracht hij een cd uit onder de naam Deelder blijft draaien.

Poëziegeschenk

Met de Poëzieweek willen de organisatoren poëzie bereikbaar maken voor een groter publiek. Tijdens deze week krijgen klanten van boekhandels bij een besteding van €12,50,- of meer het Poëziegeschenk cadeau.

Dossier