Afbeelding

Schrijfcursus geloofwaardig schrijven van Jelte Nieuwenhuis

Foto: Pexels

Jelte Nieuwenhuis geeft masterclasses over geloofwaardig schrijven

Veel van de manuscripten die redacteur en literair agent Jelte Nieuwenhuis onder ogen krijgt, zijn technisch goed geschreven, maar komen niet in aanmerking voor publicatie. Dat komt door het gebrek aan geloofwaardigheid. Voor schrijvers die dit missen geeft Nieuwenhuis een nieuwe masterclass: geloofwaardig schrijven


Schrijfdag 2017


Jelte Nieuwenhuis gaf op de Schrijfdag van Schrijven Magazine in 2017 een lezing over geloofwaardig schrijven. Hij ging verder in op de ‘slushpile’, de stapel waarop ingezonden manuscripten veelal belanden, en vertelde dat het zeker zin heeft om je manuscript alsnog in te sturen. Zelf met het risico om op de grote hoop te belanden, want af en toe wordt er toch een manuscript uitgevist. Nog steeds ziet Nieuwenhuis dat de verhalen op die stapel iets fundamenteels missen: geloofwaardigheid. Op basis van de lezing op de Schrijfdag heeft hij een heuse masterclass ontwikkeld bij Het Schrijfimperium in Amsterdam. De lessen gaan in april van start.

Masterclass geloofwaardig schrijven


Veel schrijfcursussen richten zich op het aanleren van technieken, maar deze masterclass zal dus specifiek gaan over het geloofwaardig over laten komen van jouw verhaal. Hoe doe je dat, een verhaal vertellen op zo’n manier dat je lezer bereid is om te geloven wat je zegt? Met name bij verzonnen verhalen als romans is dat natuurlijk een hele belangrijke vraag, maar het zou je verbazen hoe moeilijk het soms kan zijn om ook waargebeurde verhalen levensecht te laten zijn. Hoe komt dat? Wat is geloofwaardigheid überhaupt? Waarom valt een ongeloofwaardig verhaal als een kaartenhuis in elkaar, hoe kundig het ook is geschreven?

Inhoud van de masterclass


Nieuwenhuis gaat samen met de cursisten deze vragen te lijf in een zoektocht naar een passend antwoord. De zoektocht zal voortgedreven worden door theorie en schrijfopdrachten om je denkwijze over geloofwaardigheid te veranderen. Anders kijken naar zaken als fictie, ‘echtheid’, ‘literairheid’ en geloofwaardigheid maakt ook dat je anders gaat schrijven. 
De serie masterclasses zal plaatsvinden op de donderdagavonden in april. 

Service