Afbeelding
De enquête voor Proeflezen is inmiddels gesloten.
De enquête voor Proeflezen is inmiddels gesloten.
Kort geleden hebben wij naar het voorbeeld van V.S. Naipaul een heuse seksetest opgezet. Uit de resultaten blijkt dat ruim 60 procent van de deelnemers de sekse van de auteur goed had geraden.
Ruim 620 mensen hebben de test gedaan. In de test moesten deelnemers een passage uit een roman lezen en vervolgens raden of het door een man of een vrouw geschreven was. Uiteindelijk koos 60 procent van de deelnemers de juiste sekse van de auteurs.
Enkele uitzonderingen waren de passages van Gerard Reve en Arthur Japin, waarvan vaak werd gedacht dat ze door een vrouwelijke auteur waren geschreven. 56 procent van de deelnemers zagen Japins passage aan als geschreven door een vrouwelijke auteur, terwijl 42 procent het bij het rechte eind had. Bij Reve was het een soortgelijke bedoening, hier koos 50 procent van de deelnemers zijn stuk als door een vrouw geschreven tegenover 47 procent die de juiste sekse had geraden.
Een groot verschil lag in het stuk van schrijfster Annelies Nolet. Maar liefst 78 procent van de geënquêteerden dacht dat het stuk door een man was geschreven. Ook het stuk van Annejet van der Zijl werd door 67 procent van de deelnemers aangezien als geschreven door een mannelijke auteur.
Een greep uit de reacties van de deelnemers gaf aan dat vrouwen inderdaad een typische schrijfstijl hebben. Volgens Andrea F ‘hebben vrouwen een andere manier om iets onder woorden te brengen dan mannen. Hun woordkeuze is anders, hun gevoel is anders, hun inlevingsvermogen is anders, ze schrijven over andere dingen, hun beleving is anders.’ Maar dit wil niet zeggen dat het ‘sentimenteel en banaal is, zoals Naipaul het beweert.’
Star-tune stemde in met Andrea’s stelling en vervolgde dat vrouwen erom bekend staan vaker vanuit hun gevoel te schrijven, terwijl het bij mannen meer om de feitelijkheden gaat. ‘De reden waarom ik twijfelde bij Arthur Japins tweede stuk was omdat ik het typisch vrouwelijk vond om het over kleuren te hebben, maar ik vond het dan weer mannelijk om de kleuren rood en groen te gebruiken. Vrouwen benoemen de kleuren vaak specifieker, zoals smaragdgroen en bordeauxrood.’
Een enkeling van de deelnemers gaf wel aan dat het niet uitmaakt of het boek door een man of een vrouw is geschreven, uiteindelijk gaat het toch om het lezen van een goed boek. Een boek geschreven door een man kan net zo slecht zijn als geschreven door een vrouw.
Heb je nog geen kans gehad de Naipaul seksetest te maken? Dan kun je deze hier vinden.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.