Afbeelding

Covers James Patterson

Boekomslagen van James Pattersons boeken

James Patterson werkt aan 31 boeken tegelijkertijd

Bestsellerauteur James Patterson (1947) heeft in zijn lange carrière meer dan 300 boeken geschreven en staat bekend als de best betaalde auteur ter wereld. Hij heeft zelfs het wereldrecord voor de meeste New York Times #1 bestsellers. Hoe hij zoveel boeken geschreven krijgt? Hij werkt aan 31 projecten tegelijkertijd, zo vertelde hij in een interview.


Ja, echt waar: 31 projecten. Als je nu denkt: ‘ik zou alles door elkaar halen’, dan ben je niet de enige. De interviewer van mannentijdschrift GQ vroeg dan ook hoe hij alle projecten uit elkaar houdt. Patterson: “Toen ik werkte in de advertentiewereld – en daar ben ik al 25 jaar van genezen, dus gebruik dat niet tegen me – waren er vreselijk veel ballen in de lucht te houden. Ik denk daar niet eens meer over na.”

James Pattersons schrijfproces

Patterson noemt schrijven niet werken, maar spelen. “Ik doe wat ik doe zeven dagen per week. Ik sta meestal om 5:30 op en werk een uur. Daarna ga ik golfen. Ze laten me heel vroeg binnen, wat aardig is. Ik golf een uur, anderhalf uur en kom thuis om 8:00, waarna ik werk tot 18:00. Ik neem een paar pauzes tussendoor als ik dat nodig heb.” Zo’n dagschema resulteert in meer boeken ‘dan de uitgever wil hebben’. “Daarom ben ik begonnen met het schrijven van non-fictie, omdat ze een of twee non-fictieboeken nog aankonden.”

Inspiratie

Hoe hij vervolgens op alle ideeën komt om zijn zeven dagen te vullen, weet hij niet. “Het is een ziekte. Ik ga mijn hersenen doneren aan de wetenschap zodat zij erachter kunnen komen wat het probleem is”, grapt Patterson. Hij heeft een map in zijn kantoor getiteld ‘ideeën’. Het is 9 inches (oftewel 23 centimeter) dik en op elke pagina staan soms wel 10 ideeën. De bestsellerauteur vertelt: “Af en toe kijk ik er doorheen en schrijf zes of zeven dingen op die erin staan. Hoe ik dat in een verhaal verander? Soms kom ik iets tegen wat er al jaren in zit, en ineens weet ik hoe ik het verhaal eromheen moet bouwen.”

De 31 projecten bestaan in ieder geval uit 8-10 fictieboeken, 1-2 non-fictie en 3-5 young adultboeken.

Bron: GQ