Afbeelding
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay
Een ISBN aanvragen voor je boek: hoe en waar doe je dat? Het kan op meerdere manieren, maar je wilt graag weten wat de beste manier is. In dit artikel nemen we je daarin mee.
Allereerst wat is een ISBN? De meesten zijn waarschijnlijk wel bekend met de term, maar toch nog even een korte uitleg. De afkorting ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer. Het nummer dat je krijgt als je er één aanvraagt, is uniek. Een ISBN zorgt ervoor dat jouw boek makkelijk te vinden en te bestellen is via webshops, door bibliotheken en boekhandels. Je plaatst het ISBN op de achterflap van je boek links of rechts onderin.
Een ISBN aanvragen via een self-publishing platform is aantrekkelijk. Het is vaak gratis of je betaalt een klein prijsje. Kies voor deze optie als je je boek eenmalig zelf wilt uitgeven. Een nadeel hiervan is dat jij geen eigenaar bent van het ISNB. Even voor de duidelijk: je blijft wel altijd eigenaar van je boek. Maar stel je wilt weg bij dat self-publishing platform, omdat je het bijvoorbeeld toch wel wilt uitgeven bij een uitgeverij. Dan gaat je ISBN dus niet mee. Wat betekent dit? Dat reviews die bijvoorbeeld online staan niet mee gaan.
Aan het zelf regelen van een ISBN zit een prijskaartje, maar voor de rest heeft het ook veel voordelen. Want na het betalen van die prijs is het ISBN ook echt altijd van jou. Benieuwd wat het kost? Volgens ISBN.nl kost één nummer €106,66 en 10 ISBN ’s €276,57. Het nadeel hier is dus de prijs, maar het voordeel is dat je nog alle kanten op kan met je boek in de toekomst zonder dat je reviews verdwijnen. Als je van plan bent om meer boeken te schrijven, kan je meteen tien nummers kopen: met het derde boek heb je het er al uit.
Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid en weet je voor welke optie je wilt kiezen.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.