Afbeelding

Is het beland of belandt?

Foto: Pexels

Is het beland of belandt?

Redacteur Hans de Groot van Van Dale geeft taaltips! Deze keer: is het beland of belandt?


Beide kan, het hangt af van de context.

Het lastige van werkwoorden waarvan de stam op d eindigt is dat je aan de uitspraak niet kunt horen of je d of dt moet schrijven. Bij ‘belanden’ is die stam ‘beland’, maar soms komt daar nog een t achter, bijvoorbeeld bij: hij belandt. 

Het beste kun je een soortgelijk werkwoord bedenken waarvan de stam niet op d eindigt, bijvoorbeeld ‘komen’ (stam: kom). Dan hoor je via dat werkwoord of je een t achter de stam moet zetten.

Dus:
ik beland daar    want het is: ik kom daar
jij belandt daar    want het is: jij komt daar
beland jij daar weleens?    want het is: kom jij daar weleens?
hij belandt daar    want het is: hij komt daar

Bij ‘belanden’ speelt ook nog het voltooid deelwoord een rol. Dat krijgt geen ge- ervoor, zoals dat bij de meeste werkwoorden wel het geval is (dansen – gedanst). Daardoor is het niet herkenbaar is als voltooid deelwoord: ik ben daar beland. Maar via ‘komen’ kom je er toch achter dat het een voltooid deelwoord is.

Ik ben daar na veel omzwervingen beland
Want het is: ik ben daar gekomen

De roman is bij de uitgeverij in de prullenmand beland
Want het is: de roman is in de prullenmand terechtgekomen

Dt-fouten zijn erg verraderlijk, zeker als je veel aan een tekst sleutelt sluipen ze er gemakkelijk in. Controleer een tekst er daarom altijd op. Denk niet: ik maak nooit een dt-fout, want het kan iedereen overkomen.
 

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!


Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Techniek

Dossier