Afbeelding

Schrijf- en taaltip

Foto: Pixabay

Hoe verwijs je naar bedrijfsnamen of instanties?

Een verwijswoord gebruiken voor een bedrijf of een instantie is soms lastig. Je ziet zulke verwijzingen vaak in de kranten staan, maar de regels eromheen zijn ingewikkeld. Schrijf je ‘Phillips ontslaat haar medewerkers’ of ‘Phillips ontslaat zijn medewerkers’?

In dit geval is het: Phillips ontslaat zijn medewerkers.

Het-woorden
Waarom een verwijzing met zijn? Bij bedrijfsnamen wordt meestal het bezittelijk voornaamwoord zijn gebruikt, dus in dit geval ontslaat Phillips zijn medewerkers. Bedrijfsnamen dienen namelijk als het-woorden. We praten over ‘het’ Phillips van de airfryers of ‘het’ bekende Telfort. Door zo’n het-woord wordt er verwezen met zijn.

De-woorden
Maar er zijn toch ook bedrijfsnamen met het woord ‘de’ ervoor? Denk aan de Bijenkorf en de Mediamarkt. Schrijven we dan over haar medewerkers of zijn jaarcijfers? Dat is vaak afhankelijk of het woord mannelijk of vrouwelijk is. 

Is het mannelijk of vrouwelijk?
De belangrijkste vraag die je moet stellen is of het kernwoord mannelijk of vrouwelijk is. Het woord korf, van de Bijenkorf, is mannelijk. Dus: maandag presenteert de Bijenkorf zijn jaarcijfers. Het woord markt is daarentegen zowel mannelijk als vrouwelijk. Daardoor is ‘zijn’ en ‘haar’ correct. De Mediamarkt behandelt zijn of haar medewerkers goed. 

Zo gaat het ook met instanties. De overheid houdt zich graag aan haar eigen protocollen, want de overheid is een vrouwelijk woord. Daarentegen heeft het bestuur (een het-woord) zijn taken goed op een rij. Maar ook: de politie (vrouwelijk) haalt de bezem door haar openstaande dossiers. 

Zoek het op
In sommige gevallen zal een woordenboek dus nodig zijn te weten hoe je naar een woord moet verwijzen. Bij twijfel, pak een woordenboek uit de kast of gebruik de onlineversie. Bij het woord staat of het mannelijk (m) of vrouwelijk (v) is. Op deze manier heb je zo een antwoord.

Techniek