Afbeelding

Schrijven in een schrift

Cottonbro studio (via Pexels)

Hoe schrijf je flash fiction?

Handpalmverhalen zijn erg korte verhalen met een fictioneel karakter. Dit genre is beter bekend onder de Engelse naam ‘flash fiction’. Over de lengte van flash fiction verhalen bestaat geen eenduidige definitie, behalve dat het verhaal kort en bondig is natuurlijk. Binnen dit genre bestaan er allerlei subgenres. Maar welke subgenres zijn er te onderscheiden en hoe schrijf je flash fiction?

Soorten flash fiction

Onder welk subgenre flash fiction valt, hangt voornamelijk af van de lengte van het verhaal. Zo heb je de ‘plotselinge’ variant (sudden fiction), waarbij verhalen niet langer zijn dan 750 woorden. Dan heb je een nog uitdagendere variant, microfictie. Hierbij mag een verhaal niet langer dan 100 woorden zijn. Misschien ken je ook wel de term ultrakort verhaal, van 99 woorden. Heel erg benauwend wordt het als je je waagt aan de zogeheten ‘dribble’ waarbij maximaal 50 woorden zijn toegestaan. Tot slot heb je nog een type kortverhaal wat gelinkt is aan sociale media. De zogenoemde ‘twitteratuur’. Dat zijn verhalen met een maximale lengte van 280 tekens. Precies hetzelfde aantal tekens dat is toegestaan binnen een twitterbericht. De kortste variant binnen dit genre, is een ‘six word story’ van Hemingway. Hij schreef: ‘For sale: baby shoes, never worn’. Flash fiction is meestal online te vinden via blogs en websites waarbij je als schrijver zelf je verhalen kunt publiceren. Het beperkt aantal woorden maakt dat dergelijke verhalen kernachtig zijn, maar dit hoeft niet per se te betekenen dat er geen sprake is van diepgang. Er zijn verhalen te vinden waaruit juist het tegendeel blijkt.

Hoe schrijf je een krachtige flash fiction?

Als je zelf flash fiction schrijft of het eens een keer wil proberen, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Het is natuurlijk van belang om je verhaal kort en krachtig te maken, ongeacht het subgenre dat je kiest. Je kunt je verhaal krachtig maken door te letten op het gebruik van zintuigelijke waarnemingen. Wat ervaart je personage en hoe gaat hij/zij hiermee om? Ook belangrijk is dat de motieven van je karakter goed zichtbaar zijn. Als schrijver heb je weinig ruimte om je personage(s) uitgebreid te introduceren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan flashbacks waarbij de lezer een inkijkje krijgt in het verleden van de hoofdpersoon. De lezer zal dan meer diepgang ervaren en zijn/haar keuzes beter in context kunnen zien. Tot slot speelt een climax-element ook een prominente rol binnen flash fictionverhalen. Je kunt een spanningsboog creëren door een onvoorziene situatie te laten ontstaan die de hoofdpersoon moet oplossen of verslaan. Of je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat je personage iets geheims onthult die zorgt voor een soort plottwist. Dit zijn slechts voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog meer manieren om flash fiction te maken. Als je vindt dat je verhaal nog niet af is, kun je uiteraard je volgende flitsverhaal voortzetten in een vervolgdeel.

Bronnen: