Afbeelding
Foto: Kaboompics .com via Pexels
Foto: Kaboompics .com via Pexels
Het is de droom van bijna elke schrijver: een boek schrijven. Je hebt vast wel ideeën in je hoofd waar dat boek over zou moeten gaan. Of over wie je zou willen vertellen. Maar een idee is nog geen boek. Want hoe pak je dat aan? Ga je gewoon maar beginnen of is er meer voor nodig? Hoe maak je een plot, hoe zet je een spanningsboog op, hoe laat je jouw personages zich ontwikkelen? Welk perspectief kies je?
Precies over die dingen gaat de nieuwe cursus Schrijven, de Basis. Speciaal voor iedereen die erover nadenkt om een boek te gaan schrijven of daar al mee bezig is. Je leert wat een plot precies is en hoe je daarin je lezers meeneemt. De oefeningen helpen je uit te zoeken wat voor schrijver jij bent en welke stappen je nodig hebt om van jouw idee een geheel te maken. Natuurlijk ga je ook met jouw personages aan de slag zodat ze tot leven komen op de pagina’s.
Als docent ‘Fantasyverhalen schrijven’ bij Schrijven Online viel het mij op dat de meeste cursisten voor hun opdrachten steeds dezelfde personages gebruiken. Vaak blijken de inzendingen gedeeltes uit een groter verhaal waar ze al lang mee bezig zijn. Ik kan hen verder helpen met schrijfstijl, geloofwaardigheid, dialoog, logica en al die andere aspecten. Maar hoe je van die losse stukken een geheel maakt, blijft meestal onbesproken. Toch merk ik wel dat die vraag op de achtergrond speelt. Om aan die behoefte tegemoet te komen is de nieuwe cursus opgezet.
Een boek schrijven is een kunst op zich. Met het bedenken van een spannend verhaal ben je er nog niet. Een boek is een langlopend project, waar je maanden, zo niet jaren mee bezig bent. Soms ben je de draad kwijt en weet je niet meer hoe je verder moet. Dan helpt het om anders naar je verhaal te gaan kijken en te ontdekken waar de blokkade zit. Is het je structuur, heb je te veel of te weinig plotpunten, passen jouw personages wel bij dit verhaal? En wat kun je daaraan doen? En dat herschrijven: is dat nou echt nodig?
Ben jij ook bezig met een boek en wil je daarmee verder? Dan is dit een cursus voor jou.
We geven je alvast een oefening uit de cursus om in de stemming te komen.
Maak een “stamboom” voor je hoofdpersoon. Zet daarin niet alleen de echte familie, maar ook vrienden, vijanden en alle anderen die je een rol wilt laten spelen in je boek. Je kunt dit op papier doen, maar een andere goede manier is om elk van je karakters op een kaartje te schrijven en ze zo neer te leggen dat ze precies op de juiste plek liggen ten opzichte van je belangrijkste personage(s). Staat deze persoon voor of achter je hoofdpersoon? Of misschien hinderlijk dichtbij, te ver weg of hangt die er als een schaduw boven? Blijf schuiven tot iedereen goed ligt.
Wil je meer weten of je opgeven? Hier vind je meer info. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!