Afbeelding
Pexels
Pexels
Overal lees je over de invloed van Booktok, het deel van de app TikTok waar mensen boekentips geven, maar laten we de voorganger ook niet vergeten, namelijk Bookstagram! Hieronder een complete guide voor schrijvers om te starten in de gezelligste online boekengemeenschap!
Bookstagram is een onderdeel van het platform Instagram. Het staat vol met lezers die reviews posten van boeken die zij gelezen hebben, boeken die mensen gekocht hebben, leuke foto’s en auteurs die hun boek promoten. Daarnaast wordt het ook gebruikt om anderen stukjes van je leven te laten zien, bijvoorbeeld: hoe ziet je boekenkast eruit? Welk schattig restaurantje heb je bezocht? En welk boek ben je op dit moment aan het lezen?
Moet ik echt aanwezig zijn op Instagram? Ja natuurlijk, want dit zijn de voordelen:
Het is belangrijk om niet pas je boek te gaan promoten op je Bookstagramaccount op het moment dat het boek al uitgegeven is. Gebruik in plaats daarvan de periode dat je aan het schrijven bent als een manier om mensen nieuwsgierig te maken naar jouw aankomende boek.
Wat zijn dan de manieren om je schrijfproces te delen?
Kortom: Er zijn genoeg manieren om het schrijfproces te delen!
Stap 1: Het maken van een Instagram account. Het is handig om een zakelijk account te starten, zo kan je makkelijk inzien hoeveel mensen jouw account hebben gezien, en hoeveel volgers erbij zijn gekomen.
Stap 2: Schrijf een bio die kort is, maar bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan je naam, dat je auteur bent, de titel van je boek, en zet daarnaast ook leuke weetjes over jezelf in je bio: het boek dat je aan het lezen bent, een eventuele leesgoal, van wat voor genre boeken je houdt, noem het maar op. Dat geeft gelijk een persoonlijk tintje aan je account!
Stap 3: Kies daarna nog een leuke profielfoto, dat kan eentje zijn die past bij een thema die je voor ogen hebt, of misschien eentje waar jij gewoon heel leuk op staat. Daarna is het tijd om je eerste post te maken!
Zorg voor genoeg afwisseling in je posts. Let dus op dat je niet alleen maar post over je boek, maar daarnaast ook over je persoonlijke leven. Zo leren je volgers jou beter kennen, en worden ze vanzelf bekend met je boek. Mensen vinden het namelijk fijner om een filmpje te kijken over wat je die dag hebt gedaan, dan alleen maar foto’s van jij die achter je laptop bezig bent met schrijven.
Ga bijvoorbeeld met een andere auteur samenwerken, en maak een filmpje waarin jullie een leuke challenge doen, of een weggeefactie organiseren. Dit soort activiteiten worden vaak erg gewaardeerd door volgers.
Er zijn verschillende soorten posts die je kan maken op Instagram. Iedere post heeft een andere naam, en verschillende content past beter binnen de ene vorm dan de andere vorm. Waar kan je uit kiezen?
Een normale Instagram post is gewoon één foto of meerdere foto’s met een caption (ofwel de beschrijving). Deze bestaat al op Instagram sinds het begin van het platform, maar heeft steeds minder de focus. Wel is het de meest simpele manier om iets over te brengen op je volgers, dus kan het een handige start zijn voor je account.
Denk aan posts zoals:
Een reel is simpelweg een filmpje. Deze lijken heel erg op een TikTok-filmpje, het is namelijk hetzelfde format, maar dan op Instagram. Wanneer je een filmpje post, wordt deze automatisch als een reel neergezet op je account. Een reel werkt tegenwoordig beter dan een normale post, nu short form content steeds populairder wordt. Het maakt je post ook iets persoonlijker wanneer je zelf in beeld bent.
Denk bijvoorbeeld aan een video:
Een story is een foto of een reel die maar 24 uur achter je profielfoto komt te staan. Deze story kan je wel toevoegen aan een ‘highlight’, dan blijft de story in een klein mapje onder je bio staan. Een story is een leuke manier om te laten zien wat je op dat moment aan het doen bent, maar je kan echt álles op je story zetten.
Extra handig: gebruik een story als je een link wil delen, dat kan namelijk niet in een reguliere post of een reel.
Er zijn heel veel verschillende manieren en tools om posts te maken. Foto’s kan je namelijk overal van maken simpelweg met je telefoon.
Naast de opties die Instagram zelf aanbiedt, kan je verschillende gratis apps gebruiken om je foto’s aan te passen, bijvoorbeeld Canva of Capcut.
Video’s zijn een ander verhaal, deze moeten geëdit worden. Ook hiervoor heeft Instagram zelf bepaalde opties, maar apps zoals Capcut en Canva zijn een makkelijke manier om video’s precies te maken zoals jij dat wil. Je hoeft dan ook geen ster te zijn in editen om een leuke reel op je account te plaatsen. Je kan makkelijk tekst toevoegen en een leuk muziekje onder je video plakken. Monteren doe je door met je vinger te swipen, makkelijker wordt het niet. Zorg dat er een logische volgorde zit in de video, en maak het niet te druk.
Waar alles op neerkomt is interactie. Je kan je Bookstagramaccount alleen maar laten groeien door consistent te posten en te reageren op anderen. Zo laat jij je gezicht zien, en komen andere mensen te weten over jouw account. Dit is eigenlijk de beste manier om je volgers te laten groeien.
@Themagicalworldofnian
@booksneverdie
@batsndbooks
@moonlight_bookclub
@thesmuttybookworm
@booksbysterre
@emmyreadsalot
@ess_reads
@jamileigh.author
@elisabethwheatley
@proseandpetticoats
@authorsarahadams
@authorbkborison
@authorlylasage
@svantoorauthor
Nu je actief bent op Bookstagram, wil je ook het taaltje kunnen spreken. Bookstagram staat namelijk vol met afkortingen. Dus hier een lijstje met de meest voorkomende afkortingen en de betekenissen:
Ook zijn er bepaalde woorden die karakter(eigenschappen) aangeven
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!